Terve.fi

Kun lomalta paluu onkin mukavaa

Kun lomalta paluu onkin mukavaa

Aikuinen ihminen viettää ison osan elämästään joko unessa tai työpaikalla.
Mainos

Aikuinen ihminen viettää ison osan elämästään joko unessa tai työpaikalla. Jotta työpaikalla ollessaan ei toivoisi olevansa oman kodin turvassa vällyjen alla, pitää työpaikan olla viihtyisä. Sekä työntekijä itse että työnantaja voivat vaikuttaa siihen, millä mielin töihin tullaan.

Suomalaistutkimuksen mukaan moni työikäinen uupuu, kun työn ja arjen yhdistäminen, kiire, huono esimiestyö ja liiallinen itsekritiikki rasittavat. Tällöin myös mieli alkaa väsähtää.

Hyvä työarki on aivoillemme sellaista, johon kuuluu myös rauhallisempia päiviä, jolloin aivot saavat ladata akkuja kiireisiä aikoja varten. Lomalta paluuseen kaivataan juuri näitä matalan intensiteetin päivillä, jolloin kehoa ja mieltä voi totutella työntekoon.

On tärkeää osata jaotella tehtävät kiireellisiin ja vähemmän kiireellisiin tehtäviin, jolloin ensimmäisten päivien stressi ei räjähdä käsiin. Toisaalta lomailijalle kannattaa antaa muutenkin aluksi hieman vapaammat kädet, sillä usein aivot ovat saaneet rauhoittua ja voivat hyvinkin olla uusia ideoita tulvillaan.

Työntekijän puolestaan pitää muistaa huolehtia itsestään. Kahvi- ja lounastauot ovat paikallaan ja katkaisevat sopivasti kiireistä päivää. Opettele priorisoimaan niin, että hoidat kiireelliset ja tärkeät ensin ja perehdyt sitten vasta muihin. Lepää ja nauti arjesta työn myös ulkopuolella. Pelkästään työpaikalla ei voi olla.

Lähde: Yksielama.fi

Lue lisää:

Työuupumus uhkaa, jos työstä ei irrottaudu vapaallakaan

Ankara työstressi kiristää hermoja unessakin

Julkaistu: 18.8.2017