”Kumppanini puhuu vieraalle naiselle minusta ja ongelmistamme, mutta ei minulle – mitä teen?”

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Suomen evankelis-luterilainen kirkko
”Kumppanini puhuu vieraalle naiselle minusta ja ongelmistamme, mutta ei minulle – mitä teen?”
Jos parisuhteessa miehellä on naispuolisia ystäviä tai naisella miespuolisia ystäviä, nostaa mustasukkaisuus helposti päätään. Toisille vastakkaisen sukupuolen kanssa ystävyys on luonnollista, mutta toisille se on kuin punainen vaate.
Julkaistu 9.4.2021

Tällä viikolla Rakkausklinikalla pohdituttaa se, että kumppani puhuu mieluummin vieraan ihmisen kuin oman puolisonsa kanssa. Tämä vieras on vastakkaista sukupuolta, ja se herättää pelkoja. Perheneuvoja Pekka Puukko kertoo itsekin ajatelleensa joskus, että mies ja nainen eivät voisi olla vain ystäviä, vaan ennen pitkää ystävyys kasvaisi kuitenkin suhteeksi.

Nyt hän on toista mieltä: jotkut miehet ja naiset voivat hyvin olla ystäviä, ja pysyä ystävinä myös parisuhteessa ollessaan. Joillekin tällainen ei kuitenkaan sovi ollenkaan. Ihmissuhteissa tärkeintä olisi tuntea itsensä ja omat vaikuttimensa, ja sitäkin tärkeämpää on huomioida kumppanin toiveet ja ajatukset.

Rakkausklinikka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon neuvontapalvelu, jossa perheneuvojat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Julkaisemme uusia kysymyksiä ja vastauksia Rakkausklinikalla joka perjantai.

Kumppani avautuu vieraalle ennemmin kuin minulle – mitä voimme tehdä?

Mitä tehdä, kun kumppanini juttelee vieraan naisen kanssa meidän suhteestamme? Hän puhuu minusta ja meidän ongelmistamme ennemmin tämän toisen naisen kanssa kun minun, eikä näitä asioita kerrota minulle mitenkään.

Tämä vieras on sellainen, jota kumpikaan ei ole ikinä nähnyt, vaan tullut tutuksi erään pelin kautta.

Perheneuvoja Pekka Puukko vastaa:

Parisuhteet eroavat toisistaan paljon siinä, mikä nähdään sopivana käytöksenä, ja milloin aletaan hipoa sopimattomuuden tai jopa uskottomuuden rajaa. Lähtökohtaisesti se onkin hyvä niin, puolisoilla on täysi lupa rakentaa yhdessä parisuhteestaan sellainen, jossa on hyvä ja turvallinen olla.

Niin kuin monissa parisuhteen asioissa, tässäkin sopiminen vaatii perusteellista keskustelemista rajoista ja toiveista. Mikä on itselle ok, ja millaiset ovat puolison toiveet ja luontevalta tuntuvat rajat? Monessa parisuhteessa nämä asiat kuitenkin tulevat puheeksi vasta kun toinen puolisoista kokee, että rajat on ylitetty. Kävikö teilläkin näin?

Perheneuvoja Pekka Puukko sanoo, että omien ajatusten ja tunteiden sanoittamisesta saa paljon enemmän silloinkin, kun toinen ei pysty antamaan tyhjentäviä vastauksia.

Muistan että kun nuorena aloitin perheneuvojan työt, olin hyvin ehdoton miesten ja naisten ystävyyden suhteen. Se ei ole mahdollista, ei ainakaan pitkän päälle, se muuttuu suhteeksi ennen pitkää – näin muistan ajatelleeni. Vuosien varrella nuo ajatukset ovat muuttuneet.

”Jotkut miehet ja naiset voivat olla vain ystäviä vaikka ovat parisuhteessa, toisille tämä ei sovi ollenkaan.”
Perheneuvoja Pekka Puukko

Ihmiset ovat erilaisia, ja solmivat erilaisia ihmissuhteita. Jotkut miehet ja naiset voivat hyvin olla ystäviä, ja pysyä ystävinä myös parisuhteessa ollessaan. Ja joillekin se ei sovi alkuunkaan. Tärkeintä on tuntea itsensä ja omat vaikuttimensa, ja tottakai kuulla puolison toiveet asiassa.

Sinua on vaivannut kumppanisi vieraan naisen kanssa käymät keskustelut. Uskon että tuollainen tilanne herättää helposti ulkopuolisuuden tunteita, joiden kanssa on vaikea olla. Kuinka perusteellisesti olette keskustelleet siitä, mitä hän puhuu tämän vieraan naisen kanssa? Onko kumppanisi kertonut, mitä tämä ihminen merkitsee hänelle, ja mitä nämä keskustelut palvelevat?

”Omien tunteiden ja ajatusten avoin jakaminen voi tuntua pelottavalta, mutta se yleensä se kannattaa.”
Perheneuvoja Pekka Puukko

Oletko sinä kertonut, mitä tunteita ja ajatuksia nämä keskustelut sinussa herättävät? Avoimuus omien tunteiden ja ajatusten suhteen voi tuntua pelottavalta, mutta on yleensä riskin arvoinen. Mustasukkaisuus saa helposti puhumaan kierrellen – kysellen, vihjaillen tai syytellen – mutta siitä ei viime kädessä ole apua. Omien ajatusten ja tunteiden sanoittamisesta saa paljon enemmän, silloinkin, kun toinen ei pysty antamaan tyhjentäviä vastauksia. ”Minua pelottaa mistä te puhutte keskenänne ja mihin tämä johtaa”, on esimerkki hyvästä keskustelun aloituksesta.

Jos keskenään puhuminen tuntuu vaikealta, oletteko harkinneet ammattiauttajan puoleen kääntymistä? Usein jo pelkkä ammattilaisen läsnäolo auttaa kumppaneita kuulemaan toisiansa paremmin ja ilmaisemaan sen, mitä parisuhteessaan toivovat ja tarvitsevat.

Jos uskallat, sinun oloasi voisi helpottaa, jos hieman tutustuisit omiin mustasukkaisuuden tunteisiin ja ajatuksiin. Mitä pelkäät kumppanisi ja toisen naisen välillä olevan? Onko se ehkä juuri sitä, mitä itsekin kaipaisit? Kun tunnistaa oman tarpeen, on helpompi toimia ja pyytää kumppanilta apua sen täyttymiseksi.

Jos kumppanisikin osaa tunnistaa, että mikä tässä ulkopuolisessa suhteessa on kutsuvaa, voi se olla tärkeä näkökulma teidän parisuhteenne parantamiseksi. Jos se on esimerkiksi kuulluksi ja arvostetuksi tuleminen tai yhteisestä kiinnostuksen kohteesta keskustelu, voisitteko yhdessä miettiä, miten näitä tarpeita voisi huomioida teidän välisessänne suhteessa? Nähdyksi tulemisen toive ja yhteyden kaipuu on yksi ihmisen syvimpiä tarpeita.

Puolisosi suhde vieraaseen naiseen voi tuntua epäreilulta peliltä, vaikka se rajoittuisi keskusteluun. Sinulle suosittelen, että näytät korttisi mahdollisimman pian ja kerrot mitä tunnet ja mitä toivot parisuhteeltanne. Sellainen on parisuhteessa usein se voittava käsi.

Kysymyksiä Rakkausklinikalle tulee paljon, emmekä valitettavasti ehdi vastata ihan kaikkiin, mutta vastaamme niin nopeasti ja niin moneen kysymykseen kuin mahdollista.

7 kommenttia