Terve.fi

Kuinka seuraan lääkekustannuksia?Kuinka seuraan lääkekustannuksia?

Miten omaa lääkkeiden omavastuukertymää voi seurata? Lue mistä omavastuukertymän seuraaminen onnistuu ja mikä on omavastuukertymän raja.
Teksti Toimitus

Vuotuisilla lääkekustannuksilla on omavastuuraja, joka vuonna 2016 on 610,37 euroa. Kela seuraa lääkekustannusten kertymistä apteekeista saatavien tietojen perusteella. Jos omavastuurajasi ylittyy, Kela lähettää ilmoituksen kotiisi. Ilmoitus omavastuurajan ylittymisestä tulee kotiisi aina viiveellä. Tarvitset siis maksukuitit tai miinuskirjan, jotta voit hakea korvauksen myös tältä viiveajalta. Myös apteekki pystyy seuraamaan kustannusten kertymistä.

Voit halutessasi seurata omavastuukertymää myös Kelan asiointipalvelussa

Mitä korvataan?

Omavastuusummaa kerryttävät kaikki reseptillä ostamasi korvattavat lääkkeet. Omavastuusummaa ei kuitenkaan kerrytä viitehinnan ylittävä osuus, joka maksetaan kokonaisuudessaan itse, jos valmistetta ei haluta vaihtaa edullisempaan (lue lisää viitehintajärjestelmästä).

Lisäkorvauksen saannin edellytyksenä on, että lääkkeitä käytetään annosohjeiden mukaisesti ja ettei lääkettä osteta useammin kuin annostusohje edellyttää. Lisäkorvaus on 100 prosenttia 2,50 euron lääkekohtaisen omavastuun ylittävältä osalta.

Mikä ihmeen alkuomavastuu? 

Lääkekorvausta voi saada vasta, kun Kelan määräämä alkuomavastuu on täyttynyt. Vuonna 2016 alkuomavastuun määrä on 50 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakas maksaa korvausjärjestelmään kuuluvat lääkkeet itse alkuomavastuun täyttymiseen saakka. 

Lapsilla ja nuorilla ei pidä maksaa alkuomavastuuta, sillä se astuu voimaan sinä vuonna, kun henkilö täyttää 19 vuotta. 

Alkuomavastuun täytyttyä asiakas saa lääkeostoistaan heti hänelle kuuluvan korvauksen. Myös alkuomavastuu kerryttää vuotuista lääkekattoa eli vuosiomavastuuta. 

Alkuomavastuu voi täyttyä yhdestä tai useammasta ostosta. Apteekeilla on ajankohtaiset tiedot asiakkaan maksamasta alkuomavastuun määrästä. 

Korvauksen hakeminen

Kela seuraa asiakkaan lääkekustannuksia apteekeista saatujen tietojen perusteella ja ilmoittaa asiakkaalle, kun vuotuinen raja on ylittynyt. Tämän jälkeen asiakas saa lisäkovauksen suoraan apteekista esittämällä siellä Kelan lähettämän ilmoituksen ja Kela-kortin.

Lääkekuitit kannattaa säilyttää, sillä ilmoitus omavastuurajan ylittymisestä tulee aina viiveellä. Tarvitaan siis maksukuitit, jotta voidaan hakea korvaus myös tältä viiveajalta. Tässä tapauksessa lisäkorvaus haetaan Kelalta. Kela ilmoittaa kirjeessään mitkä kuitit tarvitaan lisäkorvauksen hakemiseen. Jos omavastuuraja menee rikki loppuvuodesta, et tarvitse alkuvuoden kuitteja. Kuitit kannatta säilyttää muutamalta kuukaudelta ennen summan rikkoutumista.

INFO

  • KELA ilmoittaa kotiin lähetettävällä kirjeellä omavastuusumman ylittymisestä.
  • Säilytä maksukuitit tai käytä miinuskirjaa!
  • Saat lisäkorvauksen apteekista esittämällä Kela-kortin ja Kelan lähettämän ilmoituksen omavastuurajan täyttymisestä.
  • Korvattavissa lääkkeissä on 2,50 euron omavastuu. Lääkkeet, joista ei tule kelakorvausta, joudut maksamaan kokonaisuudessaan itse.
  • Käytä lääkkeitä annosohjeiden mukaisesti ja hae seuraava erä apteekista kun edellinen alkaa loppua.

Lisätietoja:

KELA

Julkaistu: 25.4.2007