Terve.fi

Kuinka meistä tuli niin karvattomia?

Kuinka meistä tuli niin karvattomia?

Miksi me ihmiset olemme niin karvattomia? Vai olemmeko? Ihmiset ovat outoja eläimiä evoluutiobiologian kannalta katsottuna.
Mainos

Miksi me ihmiset olemme niin karvattomia? Vai olemmeko?

Ihmiset ovat outoja eläimiä evoluutiobiologian kannalta katsottuna. Karvoja on, mutta niitä ei ole turkiksi asti. Kehitys nykytilanteeseen on seurausta hien, sukupuolten, tuoksujen ja ilmaston muuttumisen sekasotkusta.

Wired kertoo artikkelissaan, kuinka noin kolme miljoonaa vuotta sitte ilmasto viileni ja ihmisten esi-isien piti lähteä Keski-Afrikan metsistä. Aiemmin lämpimänä pitäneestä turkista tuli elämistä haittaava seikka, kun metsä vaihtui aavaan ja savanniin. Hikoilusta ja lämmön haihtumisesta tuli metsästäessä tärkeämpää.

Evoluution myötä karvat vähenivät ja hiljalleen ihmiset pystyivät metsästämään myös päiväsaikaan, jolloin suurimmat uhat, kuten leijonat olivat lepäämässä. 

Miksi kaikki karvat eivät kadonneet?

 

Evoluutio teki ihmisistä vähä- ja ohutkarvaisia, mutta ei karvattomia. Jäljelle oleville karvoille jäi selkeät käyttötarkoituksensa.

Esimerkiksi kulmakarvat ovat pysyneet niiden käytännöllisyyden vuoksi. Karvat estävä hien valumisen silmiin. Hiukset taas suojaavat päälakea auringolta.

Mutta miksi hiukset ovat pidempiä kuin muut karvat? Asiantuntijoiden mukaan hiusten follikkelit pysyvät aktiivisena moninkertaisesti kauemmin kuin muut kropan karvatupet, mikä johtaa pitkien hiusten kasvuun.

Vaalea ”vauvakarva” iholla on taas jäänne kaukaa. Siitä ei ole varsinaisesti hyötyä, mutta ei myöskään haittaa, joten se ei ole kokonaan kadonnut evoluutiossa. 

Mutta miksi kainalot ja alapää?

Karvat ovat keskimäärin paksumpia ja tummempia vain tietyissä ruumiinosissa, kuten kainaloissa, genitaalialueilla sekä käsivarsissa ja säärissä. Tämä johtuu siitä, että kyseiset ruumiinosat ovat herkempiä androgeeneille. Nämä alueet välittävät eteenpäin ihmisen tuoksua.

Paksumpien karvojen alueella sijaitsevat apokriiniset rauhaset, jotka tyhjentävät ihmishajuja mukanaan kantavaa nestettä karvatuppiin. Pidemmät karvat saavat hajun leviämään ympäristöön paremmin, koska hiki tarttuu niihin. 

Mutta miksi? Siksi, että ihminen viehättyy toisen ihmisen hajuista. Alapään karvoitus taas ehkäisee hankausta yhdynnässä ja suojaa sukupuolielimiä.

Miksi miehet ovat karvaisempia?

Fyysisellä puolella kysymys on helppo: miehissä on enemmän androgeenisiä hormoneja, jotka aiheuttavat karvankasvua. Toisaalta on spekuloitu sitä, että useat naiset näkevät karvaisen ja partanaamaisen miehen viehättävämpänä, joten kyseessä voi olla osaltaan myös lisääntymiseen liittyvä evoluutionaalinen seikka.

Joka tapauksessa: karvat ja niiden puute tekivät meistä ihmisiä, jotka keskustelevat myös tatuonneillaan ja lävistyksillään.

Lähde: Wired

Lue lisää:

Nämä asiat stressaavat miestä

Kaljuuntumista estävä lääke kielletty EU:ssa!

Julkaistu: 12.7.2016