Hammaslääketieteen lisensiaatti Helena Kovarin väitöstutkimus on ensimmäinen Suomessa tehty ksylitolitutkimus, jossa myös maitohampaiden reikiintyminen on otettu huomioon.
Ksylitolipurukumin pureskelu levisi Suomen päiväkoteihin 1900-luvun alussa. Kovarin tuoreesta väitöksestä käy ilmi, että jos lapset käyttivät päiväkodissa säännöllisesti kolmesti päivässä vuoden ajan ksylitolipurukumia, heillä oli yhdeksänvuotiaana useammin terveet hampaat kuin lapsilla, joilla purukumi ei kuulunut päivittäiseen päiväkodin ohjelmaan.
Ksylitolipurukumin käytöstä saadut hyödyt ylittivät kustannukset, kun purukumia annettiin yhden päivähoitovuoden ajan. Jos lapsi käytti ksylitolipurukumia päiväkodissa useamman päivähoitovuoden ajan, vaikutukset olivat terveyden kannalta hyvät, mutta kustannukset nousivat suuremmiksi kuin paikkaushoidon kustannusten säästöt.
Lapsia seurattiin tutkimuksessa yhdeksän vuoden ajan, ja tutkimus tehtiin Savonlinnan terveyskeskuksessa 1993-1999. Kovarin väitös tarkastetaan perjantaina Turun yliopistossa.