Terve.fi

Kroonisen uupumuksen syy yhä arvoitus

Kroonisen uupumuksen syy yhä arvoitus
Julkaistu: 25.2.2010
Viime lokakuussa arvostettu Science-lehti julkaisi tutkimuksen, jossa tietty XMRV-retrovirus havaittiin kahdella kolmesta potilaasta, mutta vain neljällä terveellä sadasta. Tutkijat päättelivät viruksen mahdollisesti osallistuvan oireyhtymän syntyyn. Nyt Retrovirology-lehdessä tuloksensa julkaisseet britit tutkivat lähes samoilla menetelmillä 170 uupumusoireyhtymää potevaa ja 395 tervettä verrokkia, mutta eivät löytäneet todisteita viruksen ja sairauden yhteydestä.
Huomion kohteena oleva ksenotrooppinen hiiren leukemiaviruksen kaltainen virus (XMRV) ei ole ainoa, jota on epäilty oireyhtymän aiheuttajaksi. Uupumusoireyhtymään on liitetty myös muun muassa Epstein Barrin virus sekä herpesvirukset 6 ja 7. Selviä todisteita niiden osuudesta ei kuitenkaan ole. Tutkijat huomauttavat, että vaikka XMRV-virus ei liittyisi uupumusoireyhtymään, se ei tarkoiteta etteikö jokin toinen virus voisi johtaa sairastumisiin.
Uupumusoireyhtymä saattaa lisäksi seurata monesta eri sairaudesta, ja siksi on mahdollista, että osalla potilaista sairastuminen liittyy XMRV-virukseen.
Tutkimuksesta uutisoi British Medical Journal.
Lähde: BMJ
Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2010
Kommentoi »