Terve.fi

Kroonisen unettomuuden seuraukset vakavia

Kroonisen unettomuuden seuraukset vakavia
Pitkäaikainen unettomuus voi aiheuttaa vakavia seurauksia varsinkin miehillä. Millaisia vaikutuksia unettomuus voi aiheuttaa?
Julkaistu: 2.9.2010

Yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet todisteita pitkäaikaisen unettomuuden ja kuolleisuuden yhteydestä. Heidän tulostensa perusteella vaarassa ovat miehet, jotka nukkuvat alle kuusituntisia yöunia ja potevat kroonista unettomuutta.

Tällaisten viisikymppisten miesten riski kuolla 14-vuotisen seurannan aikana oli nelinkertainen, kun heitä verrattiin yli kuusi tuntia yössä nukkuviin terveisiin.

Kuolleisuus oli vielä suurempaa, kun unettomuus yhdistyi korkeaan verenpaineeseen ja diabetekseen. Krooninen unettomuus usein liittyy kyseisiin vaivoihin, aiemmasta samaa aineistoa hyödyntäneessä tutkimuksesta tiedetään.

Unettomuuden ja kuolleisuuden yhteydestä on saatu viitteitä aiemminkin. Nyt tehdyn tutkimuksen vahvuus on uniongelmien todentaminen yöllisessä unitutkimuksessa, jota miesten haastattelut täydensivät. Analyysissä huomioitiin muun muassa tupakointi, alkoholin käyttö, masennus ja obstruktiivinen uniapnea.

Tutkimus julkaistiin Sleep-lehdessä, ja siihen osallistui 741 viisikymppistä miestä ja tuhat keskimäärin 47-vuotiasta naista. Miehistä neljä ja naisista kahdeksan prosenttia nukkui alle kuusi tuntia yössä ja poti kroonista unettomuutta, jolla tarkoitettiin vähintään vuoden jatkunutta unettomuutta.

Unettomuus ei liittynyt naisten kuolleisuuteen, mikä tutkijoiden mukaan saattaa johtua naisten lyhyemmästä seuranta-ajasta tai kuolemantapausten vähyydestä.

Suomalaisista arviolta joka kymmenes potee kroonista unettomuutta. Pitkään jatkuvana univaje voi altistaa sairauksille kuten sydän- ja verisuonitaudeille ja lisätä onnettomuuksien ja tapaturmien vaaraa. Muun muassa nämä saattavat selittää nyt saatuja tuloksia.

Lähde: Sleep 2010

Kommentoi »