Alkoholin, maksaentsyymien ja aikuistyypin diabeteksen yhteydet on tunnettu ennenkin, mutta niiden yhteisvaikutuksia ei ole juurikaan tutkittu.
Japanilaistutkimuksessa pienin sairastumisriski oli kohtuullisesti alkoholia päivittäin käyttävillä, joiden maksaentsyymitasot olivat alhaiset. Heihin verrattuna sairastuminen oli kolme kertaa todennäköisempää, jos henkilö oli raitis ja hänen maksaentsyymipitoisuutensa olivat suuret.
Kohtuullisena päiväannoksena pidettiin 1-4 ravintola-annosta, mikä vastaa esimerkiksi yhtä montaa viinilasillista. Suomessa suurkuluttajina pidetään miehiä, jotka käyttävät kerralla yli 7 ravintola-annosta tai viikossa yli 24 annosta. Naisilla rajat ovat 5 ja 16 ravintola-annosta.
Tutkimukseen osallistui 8 600 japanilaista 40-55-vuotiasta, joista 880 sairastui diabetekseen neljän vuoden seurannan aikana. Osallistujilta mitattiin glutamyylitransferaasi- ja alaniiniaminotransferaasi-entsyymien pitoisuudet.
Uutispalvelu Duodecim
Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2008