Terve.fi

"Kotilääkärin työssä joutuu ja saa olla vähän taiteilija"

"Kotilääkärin työssä joutuu ja saa olla vähän taiteilija"

Millaista kotilääkärin työ on? Kuka voisi sopia kotilääkäriksi? Yli 10 vuoden ajan kotilääkärintyötä tehnyt yleislääkäri vastaa.
Mainos

Millaista kotilääkärin työ on? Kuka voisi sopia kotilääkäriksi? Yli 10 vuoden ajan kotilääkärintyötä tehnyt yleislääkäri vastaa.

Yleislääkäri, LT Mats Rönnback ei ole kokopäivätoiminen kotilääkäri, mutta hänellä on kokemusta potilastyöstä ihmisten kotona yli 10 vuoden ajalta.

Hän tekee kotilääkärikäyntejä edelleen: päivystysvuoroja ja käyntejä entuudestaan tuttujen omien potilaidensa luona, jotka hän on tavannut vuosien varrella.

Työ on sen verran kivaa, että sitä haluaa jatkaa, vaikka muitakin tehtäviä on, sanoo Rönnback. Hän on toinen omistajista ja työntekijöistä Impact Care -nimisessä yrityksessä, joka tarjoaa kehittämispalveluja etenkin julkiselle terveydenhuollolle. Aiemmin hän on työskennellyt esimerkiksi Doctagonin toimitusjohtajana – siihen aikaan, kun yritys lähti laajentamaan kotilääkäritoimintaansa.
 

”Kaukana liukuhihnatyöstä”

– Vastaanottotyöhön verrattuna kotilääkärin työssä on paljon enemmän vaihtelua. Ja mikä parasta: potilailta saa paljon hyvää palautetta. He ovat yleensä hyvin kiitollisia hoidosta, ja heidän kanssaan on mukava asioida.

Työ vaatii Rönnbackin mukaan myös improvisaatiokykyä ja ongelmanratkaisutaitoja. Täytyy ulottaa luovuttaan usein vähän kauemmas kuin varsinaiseen lääketieteelliseen työhön ja pystyä osallistumaan myös siihen pohdintaan, kuka käy katsomassa iäkkään potilaan vointia tai kuka pääsee hakemaan lääkkeet apteekista sairastuneelle kotiäidille.

– Yhden potilaan kotikäyntiin käytetään ehkä keskimäärin 45 minuuttia eli pidempi aika kuin usein vastaanotolla. Lisäksi tulee vielä pieni henkinen tauko, kun ajaa autolla seuraavan potilaan luokse. Se on kaukana liukuhihnatyöstä.
 

”Kaikki ei ole valmiiksi pureskeltua”

Rönnbackin mukaan kotilääkärin työ sopii sellaiselle ammattilaiselle, joka pitää autonomiasta.

– Tämä käy sellaiselle, joka tykkää siitä, että tässä joutuu ja saa olla vähän taiteilija. Kaikki ei ole ihan valmiiksi pureskeltua, vaan pitää itse olla aktiivinen.

Rönnbackin mukaan kotilääkärin työ kiinnostaa monia ammattilaisia eikä rekrytointivaikeuksia ole siinä mielessä ollut.

Lähde: Rönnbackin puhelinhaastattelu 30.3.2016

Lue myös:

Kotilääkäreitä ei vieläkään ole kovin paljon  mikä jarruttaa?

Lääkärinä katastrofialueilla: “Tärkeintä on, ettei ote liaanista irtoa”

Julkaistu: 26.4.2016