Terve.fi

Koronavirus leviää - tunnista oireet

Vauhdilla leviävä koronavirus on kansainvälinen terveysuhka. Koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla. Lue, mitä sinä voit tehdä!
Kuvat Istock

Uusi koronavirus leviää vauhdilla. Kiinan Wuhanissa on todettu alkuvuonna keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on tunnistettu uusi koronavirus. Yksi tartuntatapaus on löytynyt Suomestakin, ja maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronaviruksen kansainväliseksi terveysuhaksi.

Tammikuun 2020 loppuun mennessä tartuntoja on todettu yhteensä reilu 7 700. Tapausten määrän odotetaan kasvavan päivittäin. Suurin osa tapauksista on todettu Kiinassa, valtaosa Wuhanissa ja Hubein maakunnassa.

Lisäksi matkailuun liittyviä tapauksia on todettu pääosin Aasian maissa. Euroopassa yksittäisiä tapauksia on todettu Ranskassa, Saksassa ja Suomessa.

WHO:n mukaan tapauksista suuri osa on keski-ikäisiä tai iäkkäitä. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus. Noin kolmanneksella potilaista oli ennestään jokin muu sairaus, kuten diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti.

Tähän mennessä tautiin on kuollut 170 ihmistä, joista suurin osa Wuhanissa.

Millaisia ovat koronaviruksen oireet?

Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus. Monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on myös vakavasti sairastuneita. Virustartunnan nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta voidaan estää viruksen leviämistä.

Mitä teen, jos epäilen saaneeni tartunnan?

Tartuntaa voi epäillä, jos olet ollut tekemisissä mahdollisesti virusinfektioon sairastuneen henkilön kanssa, sinulle nousee kuume ja tulee hengitystieoireita 14 vuorokauden kuluessa tapaamisesta. Ota tällöin yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tai terveydenhuollon päivystykseen. Sieltä saa ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Jos yskittää, yski nenäliinaan tai hihaasi. Älä koskaan yski kämmeneesi. Laita käytetty nenäliina heti sekajätteisiin.

Mitä voi tehdä välttääkseen tartunnan?

  • Pidä kädet puhtaana. Pese kädet aina töihin tultuasi, ennen ruokailua, tupakointia, nuuskaamista ja poistuessasi työtehtävistäsi.
  • Paras tapa pestä kädet on käyttää lämmintä vettä ja nestesaippuaa.
  • Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos pesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista.
  • Kun käytät alkoholipitoista käsihuuhdetta, ota kerralla määrä, jolla pystyt hieromaan kätesi kauttaaltaan.

Onko syytä käyttää suojaimia?

Suu-nenäsuojuksen käyttöä suositellaan tietyissä tapauksissa:

  • Viruksen oireista kärsiville ihmisille, jotka joutuvat liikkumaan julkisilla paikoilla ja saattavat olla läheisessä kontaktissa toisiin ihmisiin
  • Terveydenhuollon toimipisteiden henkilöstölle
  • Ihmisille, jotka ovat läheisissä tekemisissä koronavirusinfektioon sairastuneiden potilaiden kanssa, esimerkiksi samassa taloudessa asuville.

Miten koronavirus tarttuu?

Koronavirukset leviävät ihmisestä toiseen pisaratartuntana, erityisesti hengitystie-eritteiden välityksellä. Suurin riski tartunnalle syntyy, kun tartunnan saanut yskii.

Tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana. Esimerkkitilanne voi olla, että koskee sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneita materiaaleja tai pintoja.

Ei vielä tiedetä tarkemmin, miten tarttuva Wuhanin koronavirus on. Tämänhetkisen tiedon mukaan on epätodennäköistä, että tartunnan saisi oireettomalta ihmiseltä.

Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion. Vakavia tautitapauksia ovat aiemmin aiheuttaneet SARS ja MERS -koronavirukset. Uusi koronavirus on geneettisesti SARS-koronaviruksen kaltainen.

Julkaistu: 31.1.2020
Kommentoi »