Terve.fi

Koronavirus leviää - tunnista oireet

Koronavirus leviää - tunnista oireet
Vauhdilla leviävä koronavirus on äitynyt pandemiaksi. Koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla. Lue, mitä sinä voit tehdä!
Julkaistu 13.3.2020

Uusi koronavirus leviää vauhdilla. Kiinan Wuhanista ilmeisesti liikkeelle lähtenyt COVID-19-epidemia on tartuttanut ihmisiä ympäri maailmaa, ja Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut tilanteen pandemiaksi.

Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa, kun virukseen sairastunut yskii tai aivastaa. Virus voi säilyä pinnoilla ja tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneiden materiaalien tai pintojen kautta. Tätä ei kuitenkaan pidetä tärkeimpänä tartuntareittinä.

WHO:n mukaan tapauksista suuri osa on keski-ikäisiä tai iäkkäitä. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus. Noin kolmanneksella potilaista oli ennestään jokin muu sairaus, kuten diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti.

Millaisia ovat koronaviruksen oireet?

Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat olleet päänsärky, kuume, kurkkukipu, kuiva yskä ja hengenahdistus.

Monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on myös vakavasti sairastuneita. Virustartunnan nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta voidaan estää viruksen leviämistä.

Mitä teen, jos epäilen saaneeni tartunnan?

Tartuntaa voi epäillä, jos olet ollut tekemisissä mahdollisesti virusinfektioon sairastuneen henkilön kanssa, sinulle nousee kuume ja tulee hengitystieoireita 14 vuorokauden kuluessa tapaamisesta. Ota tällöin yhteyttä puhelimitse omaan terveyskeskukseesi tai terveydenhuollon päivystykseen. Sieltä saa ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Jos yskittää, yski nenäliinaan tai hihaasi. Älä koskaan yski kämmeneesi. Laita käytetty nenäliina heti sekajätteisiin.

Mitä voi tehdä välttääkseen tartunnan?

  • Pidä kädet puhtaana. Pese kädet aina töihin tultuasi, ennen ruokailua, tupakointia, nuuskaamista ja poistuessasi työtehtävistäsi.
  • Paras tapa pestä kädet on käyttää lämmintä vettä ja nestesaippuaa.
  • Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos pesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista.
  • Kun käytät alkoholipitoista käsihuuhdetta, ota kerralla määrä, jolla pystyt hieromaan kätesi kauttaaltaan.
  • Vältä kättelyä
  • Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein ja käytä kodin ulkopuolella kertakäyttöpyyhkeitä
  • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi
  • Vältä suuria väkijoukkoja ja läheistä kosketusta henkilöön, jolla on hengitystieinfektio
  • Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, kannattaa pysytellä kotona. Älä mene töihin, kouluun tai harrastuksiin. Sairasta kotona ja vältä sosiaalisia kontakteja.
  • Myös terveiden ihmisten tulisi vähentää sosiaalisia kontakteja, siten hidastetaan epidemiaa.
  • Tee etätöitä ja kulje julkisella liikenteellä ruuhka-aikojen ulkopuolella, jos mahdollista.
  • Kevään edetessä, ota polkupyörä käyttöön, jos se soveltuu kulkemiseesi.
  • Huomioi Ulkoministeriön ja THL:n matkustusohjeet.
  • Ethän vieraile sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai iäkkäiden kotona sairaana tai jos sinulla on edes lieviä flunssaoireita.
  • Älä vie edes lievästi sairasta lasta kyläilemään isovanhempien luo äläkä pyydä heitä hoitamaan sairasta lasta

Onko syytä käyttää suojaimia?

Suu-nenäsuojuksen käyttöä suositellaan tietyissä tapauksissa:

  • Viruksen oireista kärsiville ihmisille, jotka joutuvat liikkumaan julkisilla paikoilla ja saattavat olla läheisessä kontaktissa toisiin ihmisiin
  • Terveydenhuollon toimipisteiden henkilöstölle
  • Ihmisille, jotka ovat läheisissä tekemisissä koronavirusinfektioon sairastuneiden potilaiden kanssa, esimerkiksi samassa taloudessa asuville.

Miten koronavirus tarttuu?

Koronavirukset leviävät ihmisestä toiseen pisaratartuntana, erityisesti hengitystie-eritteiden välityksellä. Suurin riski tartunnalle syntyy, kun tartunnan saanut yskii.

Tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana. Esimerkkitilanne voi olla, että koskee sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneita materiaaleja tai pintoja.

Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion. Vakavia tautitapauksia ovat aiemmin aiheuttaneet SARS - ja MERS -koronavirukset. Uusi koronavirus on geneettisesti SARS-koronaviruksen kaltainen.

Julkaistu ensi kertaa 31.1.2020, päivitetty kauttaaltaan 13.3.2020.

1 kommentti