Terve.fi

Kolesteroli ja kehon hyvinvointiKolesteroli ja kehon hyvinvointi

Kolesteroli on ihmisen elimistölle elintärkeä aine. Se on rasvan kaltainen yhdiste, jota elimistömme tarvitsee solukalvojen rakennusaineeksi, hormonien tuotantoon sekä D-vitamiinin ja sappiyhdisteiden valmistukseen. Toisaalta korkea veren kolesterolipitoisuus aiheuttaa kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin, mikä tarkoittaa valtimoiden ahtaumista ja sydän- ja verisuonisairauksia.
Teksti Arto Hautala

.

Kohonnut kolesteroli ei välttämättä heilauta hyvinvoinnin tuntemustamme mihinkään suuntaan. Tämä johtuu siitä, että kohonnut kolesteroli ei sinällään yleensä aiheuta oireita tai tuntemuksia, eikä se välttämättä liity esimerkiksi ylipainoon. Valitettavasti ensimmäinen ja dramaattinen oire kohonneesta kolesterolista saattaa olla sydäninfarkti tai aivohalvaus, joka taas on raju isku kehon hyvinvoinnille.

Hyvä ja paha kolesteroli

Elimistölle välttämätön kolesteroli valmistetaan maksassa. Lisäksi kolesterolia saadaan ruoasta, käytännössä kaikista eläinkunnan tuotteista. Runsaasti kolesterolia on kananmunan keltuaisissa, lihassa, makkaroissa, sisäelimissä ja rasvaisissa maitovalmisteissa. Kumpaakin kautta saatava kolesteroli päätyy sappihappojen muodossa ruoansulatuskanavaan. Noin puolet kaikesta ruoansulatuskanavaan tulleesta kolesterolista imeytyy takaisin elimistön käyttöön toisen puolen poistuessa ulosteen mukana.

Elimistössä verenkierron lipoproteiinit kuljettavat kolesterolia. Veren kokonaiskolesteroli koostuu pääasiassa LDL- ja HDL-kolesterolista. LDL-kolesteroli kuljettaa kehon tarvitsemaa kolesterolia maksasta kudoksiin ja verisuonten seinämiin. Jos LDL-kolesterolia on liikaa, sitä alkaa kertyä verisuonten seinämiin. Siksi LDL-kolesterolia kutsutaan pahaksi kolesteroliksi. Sen sijaan HDL-kolesteroli, hyvä kolesteroli, kuljettaa ylimääräistä kolesterolia kudoksista ja verisuonten seinämistä maksaan ja sieltä edelleen sapen mukana ruoansulatuskanavaan.

Salakavala verisuonipuuston hyvinvoinnille

Yksi merkittävimmistä vaaratekijöistä sydän- ja verisuonisairauksien taustalla on kohonnut kolesteroli. Kolesteroli kertyy salakavalasti vuosien kuluessa valtimon sisäkalvon alle ahtauttaen ajan mittaan suonta. Herkimmin ahtautuvat sydämen sepelvaltimot, josta oireena voi olla rasitusrintakipua (angina pectoris) ja ikävimmässä tapauksessa sydäninfarkti. Sepelvaltimotaudin vaaran suuruus riippuu myös muista riskitekijöistä. Koholla olevan kolesterolin aiheuttama vaikea suonten ahtautuminen on todennäköisempää tupakoitsijalla ja korkean verenpaineen omaavalla henkilöllä kuin tupakoimattomalla, jolla on normaali verenpaine. Kolesteroliarvoon vaikuttavat ruokatottumukset, mutta myös perintötekijät vaikuttavat kolesterolipitoisuuteen. Kevyempi ruokavalio, liikunta ja tarvittaessa kolesterolilääkitys ovat kohonneen kolesterolin täsmähoitoa. Suositeltava kolesteroliarvo on alle 5 mmol/l, ja jos on todettu sepelvaltimotauti tai diabetes, tavoitearvo on alle 4.5 mmol/l.

Säännöllisen liikunnan vaikutus kolesteroliin

Säännöllinen kestävyystyyppinen liikunta on osoittautunut merkittäväksi veren kolesterolin muokkaajaksi. Yleisin muutos on havaittu HDL-kolesterolin noin 5 %:n suuruisena kasvuna sekä miehillä että naisilla iästä riippumatta. Lisäksi LDL-kolesterolissa tapahtunut muutos on ollut suotuisa tarkoittaen noin 4 % pienempää arvoa. On huomattava, että säännöllisen liikunnan aiheuttamat muutokset kolesteroliprofiilissa saattavat selittyä osittain muutoksilla, joita tapahtuu kehon koostumuksessa ja erityisesti kehon rasvan määrässä. Toisin sanoen, jos paino tippuu liikuntajakson aikana runsaasti ruokailutottumusten säilyessä ennallaan, on suotuisa muutos mitä todennäköisin. Kaikki edellä mainitut terveyttä edistävät muutokset lisäävät väistämättä kehomme fysiologista hyvinvointia, ja mitä todennäköisimmin myös mieli virkistyy.

Julkaistu: 13.11.2009