Kauneus ja Terveys

Kohti uutta kukoistusta! 5 syytä, miksi vaihdevuosia ei pidä pelätä

Kohti uutta kukoistusta! 5 syytä, miksi vaihdevuosia ei pidä pelätä
Ota vaihdevuosioireet vakavasti mutta muista: menopaussi tuo naisen elämään myös hyviä asioita.
Julkaistu: 7.4.2020

Voiko vaihdevuosista alkaa uusi elämänvaihe, jota määrittää fyysinen ja henkinen energisyys? Näin uskoi amerikkalainen antropologi Margaret Mead jo 1950-luvulla.

1. Voit hakea ja saada apua oireisiin

Vaikeat vaihdevuosioireet kannattaa ottaa tosissaan ja hoitaa ne ajoissa. Gynekologi Leena Väisälän mukaan sinnittely oireiden kanssa on yhtä ”luonnollista” kuin se, että jokainen nainen kävisi läpi 6–16 raskautta.

– Emme muutenkaan elä luonnon mukaan, olemme jo pitkäikäisempiä kuin ennen. Miksi kärsiä, kun elämä voisi olla parhaimmillaan?

2. Pääset eroon hormonipääkivusta

Vaihdevuodet voivat hetkellisesti pahentaa päänsärkyjä. Lopulta kuukautisiin liittyvä päänsärky, usein myös migreeni, kuitenkin helpottaa. Migreenikohtaukset saattavat loppua vaihdevuosien jälkeen kokonaan.

3. Saatat voida aiempaa paremmin

Naisista 5–10 prosenttia kärsii endometrioosista.

Kivulias sairaus rauhoittuu, kun estrogeeni­tuotanto laskee. Myös kohdun hyvä­laatuiset kasvaimet myoomat kutistuvat. Ne voivat painaa virtsarakkoa. Runsaista vuodoista johtuva anemia helpottaa, kun kuukautiset loppuvat.

4. Pääset eroon kuukautisvaivoista

Vaihdevuosissa kaikki kuukautiskiertoon liittyvät ongelmat loppuvat.

Jos olet kärsinyt kuukautis- ja ovulaatiokivuista tai runsaista vuodoista, ne ovat nyt taaksejäänyttä elämää. Myös usein ennen menopaussia pahenevat PMS-oireet, kuten apeus ja turvotus, jäävät pois.

5. Vapaudut ehkäisyn tarpeesta

Raskaaksi tuloa ei tarvitse enää ajatella saati pelätä. Seksissä voi keskittyä pelkkään nautintoon. LeenaVäisälä, toiselta ammatiltaan kliininen seksologi, näkee, että menopaussi-ikäisellä naisella voi halutessaan alkaa uusi kukoistuskausi.

– Vaihdevuosista saattaa alkaa loistava henkilökohtaisen kasvun vaihe, Väisälä sanoo.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 13/2019

Kommentoi »