Terve.fi

Kohdunpoisto ei suurenna sydänriskejä

Kohdunpoisto ei suurenna sydänriskejä
Julkaistu: 28.5.2013

Yhdysvaltalaiset vertasivat kohdunpoistoleikkaukseen ennen vaihdevuosia menneitä naisia samanikäisiin naisiin, jotka läpikävivät normaalit vaihdevuodet ja havaitsivat heidän riskinsä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin samansuuruisiksi. Tuloksiin ei vaikuttanut se oliko naisilta poistettu myös munasarjat kohdunpoiston yhteydessä.

Erot aiempiin tutkimuksiin, joissa kohdunpoisto on liitetty sydänriskeihin, voivat johtua tutkimusten menetelmällisistä eroista, tutkijat pohtivat. Joka tapauksessa tulokset viittaavat heidän mukaansa siihen, ettei naisten tarvitse pelätä sydänriskiensä suurenevan kohdunpoiston takia.

Tutkimukseen osallistui 3 300 naista, jotka olivat 42–52-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Naisia seurattiin yhdentoista vuoden ajan.

Kohdunpoistoleikkaukseen voidaan päätyä monestakin syystä, mm. hyvälaatuisten kasvainten, endometrioosin eli kohdun limakalvon sirottumataudin tai kuukautisongelmien vuoksi. Kohdunpoisto on tehty noin joka viidennelle yli 45-vuotiaalle suomalaisnaiselle, ja se onkin yleisimpiä naisille tehtäviä toimenpiteitä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Kommentoi »