Voi hyvin

Kognitiivinen kolmio on toimiva työkalu muutoksessa

Kognitiivinen kolmio on toimiva työkalu muutoksessa
Olemme ajatuksia, tunteita ja toimintaa. Psykologi Anu Tevanlinna suosittelee tutustumaan niihin kognitiivisen kolmion avulla.
Julkaistu 17.8.2023

Psykologi, coach Anu Tevanlinna esittelee kognitiivisen kolmion, joka on toimiva muutostyökalu. Sen yhdessä kulmassa ovat ajatukset, toisessa tunteet ja kolmannessa toiminta.

Kolmion avulla kuvataan näiden kolmen suhdetta toisiinsa. Kun muuttaa yhtä kolmion kulmista, myös kaksi muuta kulmaa muuttuvat.

”Jos alkaa toimia eri tavoin kuin ennen, se vaikuttaa mieleen eli ajatuksiin ja tunteisiin. Jos taas ajatukset ja tunteet muuttuvat, se näkyy myös toiminnassa”, Tevanlinna kuvaa.

Hän antaa esimerkkejä:

Toiminnan vaikutus mieleen voisi näkyä tilanteessa, jossa yleensä liian myöhään töihin lähtevä ihminen pääsee eräänä aamuna matkaan tavanomaista aikaisemmin.

Tällaisena aamuna hän on todennäköisesti rauhallisempi kuin yleensä. Myöhästymiseen liittyvän huolen ja hermoilun sijaan hän voi miettiä muuta.

Mielen vaikutus toimintaan voisi puolestaan näkyä silloin, kun löytää uuden näkökulman mieltä painaneeseen asiaan. Uusi ajatus voi antaa kipinän toimia toisin kuin ennen.

Tevanlinna muistuttaa, että ajatusten, tunteiden ja toiminnan yhteys selittää myös sitä, miksi elämänmuutoksessa mielellä on tärkeä rooli.

Toiminta ei riitä muutokseen

Näkökulma ihmisen käyttäytymiseen jää yksipuoliseksi, jos keskittyy pelkästään toimintaan – tavoitteiden asettamiseen, suunnittelemiseen tai tekemiseen. Toiminta ei aina riitä muutokseen.

”Pinttyneet uskomukset, lannistava sisäinen puhe tai hankalat tunteet voivat haitata hyvienkin suunnitelmien toteutusta tai uusien rutiinien ylläpitoa.”

Jos taas jokin asia mielessä asettuu uuteen asentoon, on uuden tavoittelukin helpompaa. Mielen muutokset mahdollistavat toiminnan muutoksen.

”Jos mikään mielessä ei liikahda, ihminen yleensä jatkaa totuttua. Arki jatkuu entisellään.”

Lopputulokseen, niin toimintaan kuin mieleenkin, vaikuttaa myös ympäristö. Ihminen ei toteuta elämänmuutosta tyhjiössä. Muutos ei ole koskaan muusta elämästä irrallinen erillisprojekti.

Muutokseen vaikuttavat myös esimerkiksi muut ihmiset ja tilanne. Kaikki ei ole pelkästään itsestä kiinni.

Lähde: Anu Tevanlinna: Muutos mielessä – Kohti omannäköistä elämää. Atena 2022.

Anu Nevanlinna on laillistettu psykologi, joka psykologin ja valmennustyön ohella luennoi, kouluttaa ja kirjoittaa erityisesti elämäntapamuutoksiin ja hyvinvointiin liittyvistä teemoista.
1 kommentti