Terve.fi

Kivun hoidossa käytettäviä lääkkeitä - Tulehduskipulääkkeet

Kivun hoidossa käytettäviä lääkkeitä - Tulehduskipulääkkeet
Tulehduskipulääkkeet rauhoittavat kipuvälittäjäaineiden tuotantoa selkäytimessä ja ääreiskudoksessa ja siten vähentävät kipua ja tulehdusreaktiota.
Teksti
Julkaistu: 8.10.2008

Tulehduskipulääkkeet rauhoittavat kipuvälittäjäaineiden tuotantoa selkäytimessä ja ääreiskudoksessa ja siten vähentävät kipua ja tulehdusreaktiota. Lisäksi ne lievittävät kudosvaurion jälkeistä kipu- ja kosketustunnon herkistymistä. Tulehduskipulääkkeet sopivat lievän ja keskivaikean kudosvauriokivun hoitoon. Leikkauksen jälkeen, kun suun kautta annostelu ei vielä onnistu, tulehduskipulääkkeitä voidaan käyttää peräpuikkoina tai pistoksina.

Parasetamoli ja tulehduskipulääkkeet ovat ensisijaisesti lievän ja keskivaikean kivun hoitovalintoja. Tulehduskipulääkkeet ovat käyttökelpoisia erityisesti akuuttien tulehduksellisten tilojen sekä nivel- ja luustoperäisten kipujen hoidossa. Tavallisia tulehduskipulääkkeiden käyttöaiheita ovat esimerkiksi vamman tai leikkauksen jälkeinen kudosvauriokipu, migreeni, kuukautiskivut ja äkillinen selkäkipu. Pitkäaikaisista kiputiloista tulehduskipulääkkeet ovat tehokkaita esimerkiksi reuma- tai nivelrikkokivuissa.

Vaikean kivun hoidossa tulehduskipulääkkeiden teho ei yleensä ole yksistään riittävä. Niillä on ns. kattovaikutus eli annoksen kasvaessa yli tietyn rajan teho ei enää lisäänny, ainoastaan sivuvaikutusten riski kasvaa. Jos tulehduskipulääkkeen suositellulla maksimiannoksella ei saada riittävää lievitystä kipuun, muun tyyppinen lääke saattaa olla tehokas. Tulehduskipulääkettä käytettäessä tulisi muistaa käyttää vain yhtä valmistetta, koska usean tulehduskipulääkkeen rinnakkaiskäyttö lisää riskejä mutta ei hoidon tehoa.

Tulehduskipulääkkeiden tavallisimmat sivuvaikutukset ovat maha-suoli –kanavan limakalvoärsytysoireita.

Tulehduskipulääkkeiden aiheuttamista maha-suoli-kanavan ongelmista pelätyin on vuoto mahalaukusta tai pohjukaissuolesta. Tähän komplikaatioon on arvioitu Suomessa kuolevan vuosittain 200-300 ihmistä. Riski nousee huomattavasti seuraavissa tilanteissa eli tällöin tulee olla tulehduskipulääkevalinnoissa erityisin varovaisia:

  • Pitkäaikaisesti tulehduskipulääkkeitä käyttävät
  • Useita reseptitulehduskipulääkkeitä samanaikaisesti käyttävät tai yhteiskäyttö käsikaupasta saatavien tulehduskipulääkkeiden kanssa
  • Vanhukset / iäkkäät
  • Kortisonin ja uuden polven serotoniintasoa nostavien masennuslääkkeiden käyttäjät
  • Monisairaat tai vakavasti sairaat
  • Aiempi pohjukaissuolihaava
  • Veren hyytymistä estävä lääkitys
  • Suuri päivittäinen kipulääkeannos

Mahasuolikanavatapahtumien osalta turvallisin valinta on parasetamoli. Useissa tutkimuksissa pienentynyt maha-suoli-kanavahaittojen riski on liitetty uudempien tulehduskipulääkkeiden eli ns. syklo-oksygenaasi-2 estäjien käyttöön. Näihin lääkkeisiin kuuluvat koksibit (selekoksibi ja etorikoksibi) sekä ns. puoliselektiiviset kipulääkkeet kuten meloksikaami, etodolaakki ja nabumetoni. Vanhemmista tulehduskipulääkkeistä ibuprofeiini ja diklofenaakki ovat puolestaan vähäriskisimmät.

Tulehduskipulääkkeiden turvallisuutta on selvitetty Stakesin rekistereiden avulla. Sydän- verenkiertosivuvaikutuksien vuoksi markkinoilta poistettujen lääkkeiden lisäksi myös muilla tulehduskipulääkkeillä on havaittu suurentunut sydäninfarktiriski, jos tulehduskipulääkkeiden käyttäjällä on myös muita verenkiertosairauksien riskitekijöitä. Riski on koholla myös vanhoja, perinteisiä tulehduskipulääkkeitä käytettäessä.

Kommentoi »