Terve.fi

Kivennäisvesi kelpo kalsiumlähde

Kivennäisvesi kelpo kalsiumlähde
Kalsiumia sisältävä kivennäisvesi on hyvä kalsiumin lähde Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan. Lue lisää.

Kalsiumia sisältävä kivennäisvesi on hyvä kalsiumin lähde Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan. Yleensä kalsiumin päälähteenä ovat maitotuotteet. Kaikki eivät kuitenkaan voi käyttää niitä allergian tai laktoosi-intoleranssin takia tai vakaumuksellisista syistä.

Ravitsemustieteen osaston tutkimuksessa verrattiin kolmen kalsiumlähteen (kalsiumia sisältävä kivennäisvesi, laktoositon rasvaton maitojuoma ja kalsiumlisävalmiste) lyhytaikaisia vaikutuksia kalsiumin ja luun aineenvaihduntaan.

Koehenkilöt olivat terveitä 19-32 vuotiaita naisia, jotka nauttivat suositellun päiväannoksen 800 mg kalsiumia. Tutkimuksen aikana otettiin veri ja virtsanäytteitä. Eri kalsiumlähteet vähensivät seerumin lisäkilpirauhashormonin pitoisuutta, jolloin kalsiumia siirtyy luustoon.

Seerumin ionisoitunut kalsiumpitoisuus sekä virtsan kalsiumeritys kasvoi kaikilla kalsiumlähteillä. Seerumin kokonaiskalsium kasvoi lisävalmisteen ja kivennäisveden kanssa.

Kliininen tutkimus osoitti, että kalsium imeytyy kivennäisvedestä yhtä hyvin kuin maitojuomasta tai kalsiumvalmisteesta. Kivennäisvesi vaikuttaa olevan hyvä kalsiumlähde ja sitä voidaan suositella kalsiumlähteeksi henkilöille, jotka eivät käytä maitotuotteita.

”Jo 375 ml kivennäisvettä vaikutti kalsiumin aineenvaihdunnan merkkiaineisiin edullisesti, mikä kertoo kalsiumin imeytymisestä", tutkimusta johtanut Helsingin yliopiston ravitsemustieteen dosentti Christel Lamberg-Allardt sanoo.

Suositeltu kalsiumin päiväannos 800 mg vastaa 1,5 litraa tutkittua kivennäisvettä. Riittävä kalsiumin saanti vahvistaa luita ja ehkäisee luukatoa eli osteoporoosia. Saanti pitää turvata myös raskauden aikana sikiön luustonkehityksen turvaamiseksi.

“Jotta luustosi pysyy kunnossa, kannattaa turvata riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti, omaksua liikunnallinen elämäntapa ja lopettaa tupakointi. Luun terveydestä huolehtiminen ei ole koskaan liian myöhäistä”, painottaa Suomen Osteoporoosiliiton puheenjohtaja, erikoislääkäri Olli Simonen.

Lähde: Kemi, V. et al. Calcium-enriched mineral water as a calcium source. Abstrakti. Baltic Bone and Cartilage Conference. Nyborg, Tanska 23-26.8.2009, ss. 20.

Lue lisää:

Julkaistu: 17.11.2009
Kommentoi »