Terve.fi

Kiroileminen on hyvä asia

Kiroileminen on hyvä asia
Kiroilemisesta on tehty muutamia tutkimuksia, jotka todistavat, että kiroileminen lievittää kipua ja lisää ryhmähenkeä työpaikalla. Jotkut ovat sitä mieltä, että kiroileminen lisää myös lihasvoimaa.
Julkaistu: 25.5.2011

Keelen yliopistossa Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan kiputilanteessa kiroileva ihminen kestää kipua paremmin kuin ihminen, joka vastaavassa tilanteessa latelee suustaan tavallisia adjektiiveja. Kipu lieventyi vielä enemmän naisilla kun miehillä, ilmeisesti siksi, että naiset kiroilevat arkielämässä vähemmän kuin miehet, ja kiroilun takana on silloin suurempi tunnelataus.

East Anglian yliopistossa Britanniassa huomattiin, että työpaikan ryhmähenki ja työmoraali kasvaa jos työpaikalla on luvallista kirota ääneen. Kiroileminen auttaa purkamaan turhautumista, lievittää stressiä ja lisää työporukan yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. ”Kiroilemista ei välttämättä käytetä negatiivisessa tai loukkaavassa mielessä”, sanoo johtajuuden professori Yehuda Baruch, East Anglian yliopistosta.

Tutkimuksia kiroilemisen vaikutuksesta voiman lisääntymiseen ei ole. Mutta kiroilemisen tiedetään lisäävän adrenaliinin määrää, jonka taas on todistettu lisäävän voimaa ja nopeutta. Sitä ei kyllä ole todistettu, vapautuuko adrenaliinia kiroillessa tarpeeksi, jotta esimerkiksi penkkipunnerrukset sujuisivat sukkelammin. Mutta jos kanssatreenaajat salilla eivät häiriinny, muutama hyvin valittu ärräpää ei ainakaan ole haitaksi.

Lähteet:

Kommentoi »