Terve.fi

Kilpirauhasen lievän vajaatoiminnan hoitaminen todennäköisesti hyödytöntä


Lievä kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa mm. väsymystä ja mahdollisesti suurentaa sydänriskejä. Lue lisää.

Lievä kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa mm. väsymystä ja mahdollisesti suurentaa sydänriskejä. Tuoreen brittitutkimuksen perusteella vaivan hoitaminen levotyroksiini-lääkkeellä on kuitenkin todennäköisesti turhaa.

Tutkimuksen tulokset koskevat seitsemänkymppisiä potilaita, joilla oli todettu kilpirauhasen lievä vajaatoiminta, joka ei vielä täyttänyt varsinaisen vajaatoiminnan diagnostisia kriteerejä. Osana tutkimusta heidät satunnaistettiin joko vuoden mittaiselle levotyroksiinilääkitykselle tai lumelääkitykselle. Tutkimukseen osallistui 740 potilasta.

Kun tutkijat vertasivat potilaiden oireita tutkimuksen päätteeksi, he eivät havainneet lainkaan eroja lääke- ja lumeryhmän välillä. Levotyroksiinilääkityksellä ei toisin sanoen ollut suotuisia, mutta ei myöskään haitallisia vaikutuksia potilaiden terveyteen. Näin ollen lääkitystä ei voi suositella näille potilaille ainakaan tämän tutkimuksen perusteella.

Varsinaista kilpirauhasen vajaatoimintaa potee yli 200 000 suomalaista. Se on naisilla noin neljä kertaa yleisempi kuin miehillä.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Lähde: New England Journal of Medicine 2017;DOI:10.1056/NEJMoa1603825

Lue lisää:

Moninaiset kilpirauhassairaudet – tietopaketti

Kilpirauhasen vajaatoiminta ei altista muistisairauksille

Kilpirauhanen voi oireilla piilevästi

Julkaistu: 25.4.2017