Terve.fi

Kielletyt keskustelunaiheet: virtsankarkailu ja siitä selviäminen

Kielletyt keskustelunaiheet: virtsankarkailu ja siitä selviäminen
Yhteiskuntamme on täynnä tabuja, jotka kuitenkin kuuluvat arkeemme. Moni vaikenee terveyteen liittyvistä ongelmistaan jopa lääkärikäynnillään, sillä häpeä estää meitä hakemasta apua. Yksi vaiva, josta ei ystävien tai asiantuntijoiden kanssa puhuta, on virtsankarkailu.
Julkaistu: 9.1.2015

Yhteiskuntamme on täynnä tabuja. Kuoleminen pelottaa eikä toisen raha-asioista ole suotavaa kysellä.

Tabut kuitenkin kuuluvat arkeemme. Hyvin uskottavan empiirisen tutkimuksen perusteella 100 prosenttia ihmisistä kuolee ja suurin osa joutuu jossain vaiheessa elämäänsä käsittelemään rahaa. Silti moisista aiheista ei ole sopivaa puhua.

Entäpä sitten, kun kärsit jostain sairaudesta tai haitasta, jota kaikilla ei olekaan? Se jos jokin vasta nololta tuntuukin. Moni vaikenee ongelmistaan jopa lääkärikäynnillään, sillä häpeä estää meitä hakemasta apua.

Yksi vaiva, josta ei ystävien tai asiantuntijoiden kanssa puhuta, on virtsankarkailu.

Joka toisella lorahtaa joskus

Sen lisäksi, että vaiva on kauhea, on se myös kauhean yleinen. Harva ymmärtää, että joka toinen ihminen kärsii jossain vaiheessa elämää virtsankarkailusta. Kyllä, työkaverillasi, ystävälläsi, jopa ydinperheesi jäsenellä on jossain vaiheessa lirahtanut pissa pöksyyn.

Kaikkien vaivat eivät ole samanlaisia. Virtsankarkailu jaetaan kolmeen eri tyyppiin: ponnistusinkontinenssiin, pakkoinkontinenssiin ja näiden sekamuotoon.

Ponnistusinkontinenssin syynä on useimmiten lantionpohjalihasten heikkous. Tällöin lihakset eivät ole riittävän vahvoja estämään virtsankarkailua silloin, kun virtsarakkoon kohdistuu painetta esimerkiksi nauraessa tai urheillessa.

Lantionpohjan lihaksille raskaus ja synnytys voi olla rankkaa. Vaiva myös yleistyy iän myötä.

Vaikka vaiva on erittäin yleinen, hautautuu se helposti kiellettyjen keskustelunaiheiden pinon pohjimmaiseksi.

Apu löytyy lantiosta

Ponnistusinkontinenssi on vaiva, jota voisi hoitaa itse suhteellisen helposti. Siis jos vain uskaltaisi ottaa asian puheeksi ja saada vinkkejä ja asiantuntija-apua.

Hoito onnistuu lantionpohjan lihaksia jumppaamalla. Parasta koko hommassa on se, että jumpata voi vaikka kauppajonossa.

Cochranen tutkimusarvioinnissa perehdyttiin 18:aan virtsankarkailua koskevaan tutkimukseen. Raportin mukaan lantionpohjan lihasten jumppaaminen toimi ponnistusinkontinenssin hoitona kaikista hoitomuodoista parhaiten.

Jumppa auttoi vähentämään vaivasta kärsivien virtsankarkailukertojen, karanneen virtsan sekä virtsaamiskertojen määrää. Virtsan karkaaminen yhdynnän aikana väheni ja elämän laatu parani yleisesti.

Lantionpohjalihaksia vahvistaneiden paranemistodennäköisyys oli kahdeksankertainen muihin verrattuna. 17 kertaa todennäköisemmin he kertoivat saaneensa ainakin jonkinlaista hyötyä jumpasta.

Lantionpohjalihasten jumppa auttoi myös pakkoinkontinenssista tai sekamuodosta kärsiviä.

Hyötyjen todettiin kestävän noin vuoden ajan.

Oma olo paranee

Osassa Cochranen arvioimista tutkimuksista tarkasteltiin erilaisilla mittauksilla muun muassa karanneen virtsan määrää tai virtsankarkauskertoja. Niistä saatiin myönteisiä tuloksia.

Kaikissa tutkimuksissa ei kuitenkaan käytetty lääketieteellistä todistusaineistoa, vaan kuunneltiin naisten kokemuksia. Hyvin moni heistä kertoi, että tunsi olonsa terveemmäksi.

Lääketieteellisillä mittareilla ei silti ole tippaakaan merkitystä, jos vointia ei koeta paremmaksi. Lantionpohjan lihasten jumppaaminen tuntui kuitenkin auttaneen monia naisia. Miksei siis sinuakin?

Lähteet:

Lue myös:

1 kommentti