Kauneus

Haluatko aurinkovoiteen, joka pysyy, ei tuhoa vesistöjä ja toimii meikin kanssa? Näin valitset parhaat aurinkotuotteet

Uskaltaako auringosta enää nauttia? Kyllä! Näin minimoit riskit ja löydät sopivan aurinkovoiteen.

Teksti Riikka Väänänen
Kuvat valmistajat, iStock
13.5.2020

Aurinkovoiteen käyttö ei ole enää tahmeaa. Tuotteet ovat vuosi vuodelta ohuempia ja mukavampia käyttää – myös meikin alla. Aurinko­ihottumasta ja ihosairauksista kärsiville on nyt paljon erikoistuotteita. Moni valmistaja karsii tai on jo karsinut vesistölle haitallisia ainesosia.

Onko fysikaalinen aurinkovoide turvallisempi kuin kemiallinen?

Tutkimusten mukaan ei. Fysikaaliset suojat mielletään kemiallisia suojia turvallisemmiksi muun muassa siksi, että ne jäävät ihon pinnalle ja heijastavat säteilyn pois. Kemialliset suojat taas imeytyvät ihon pinnalle ja imevät UV-valoa itseensä ja muuttavat sen lämpöenergiaksi.

Pieni määrä kemiallisia UV-suodattimia saattaa kulkeutua ihon läpi, osoittavat tutkimukset. Se ei silti tarkoita, että niistä olisi vaaraa. Mahdolliset ihon läpi imeytyneet partikkelit poistuvat elimistöstä luonnollisesti munuaisten kautta. Kemiallisia aurinkosuojia huomattavasti isompi riski on ihon palaminen.

Paljonko aurinkovoidetta pitää käyttää kerralla, jotta sen lupaama suojakerroin toteutuu?

Kasvoille tarvitset noin teelusikallisen ja vartalolle kaksi ruokalusikallista. Aurinkosuojatuotetta tulee lisätä parin tunnin välein ja aina uinnin ja pyyhekuivauksen jälkeen. Suojavoidetta pitää lisätä, onpa sitten rannalla tai kaupungilla.

Poimi vinkit! Valmistele ihosi kesää varten - 6 hyödyllistä vinkkiä

Millaiset aurinkovoiteet eivät tuhoa vesistöjä?

Sellaiset, joiden kyljessä lukee ocean-friendly, water-friendly tai reef safe. Myös tuotteen inci-lista eli ainesosaluettelo voi paljastaa pahikset. Koralleille haitallisia aurinkosuoja-aineita ovat esimerkiksi benzophenone-3 ja ethylhexyl methoxycinnamate. Havaijilla on jo säädetty laki, joka kieltää kyseiset raaka-aineet aurinkovoiteista vuonna 2021. EU:ssa ei vielä ole lakia, mutta esimerkiksi Euroopassa myytävät Nivean ja Acon aurinkosuojatuotteet eivät sisällä kyseisiä UV-suodattimia. Myös Biothermilla on vesiystävällisiä aurinkovoiteita. Avènen valikoimissa taas on aurinkovoiteita, joissa ei ole veteen liukenevia silikoneja. Yksi tapa säästää vesistöjä on käyttää erittäin vedenkestäviä aurinkotuotteita.

Millainen aurinkosuoja kannattaa valita kasvoille?

Valitse kasvojen aurinkovoide ihotyyppisi ja mieltymystesi mukaan. Tuotteen on oltava miellyttävä, jotta käytät sitä mielelläsi ja riittävästi. Jos meikkaat, aurinkovoide ei saa rullata tai kiillellä meikin alla. Kuivalle iholle sopii kosteuttava versio, rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle taas geeli tai mattapinnan antava tuote. Jos purkin kyljessä lukee non comedogenic, aurinkovoide ei tuki ihohuokosia tai aiheuta näppyjä. Joissakin aurinkotuotteissa on myös epäpuhtauksia ehkäiseviä tehoaineita, kuten sinkki PCA:ta. Muista suojata myös ohut ja herkkä silmänympärysiho. Osa kasvoille tarkoitetuista aurinkovoiteista sopii myös silmien ympärille.

Parantaako meikkivoide aurinkotuotteen suoja­kertoimen tehoa?

Kyllä, mutta vain jos meikkivoide sisältää valoa heijastavia mineraaleja (kuten titaani- tai rautaoksidia) ja sen suojakerroin on korkea (25–50). Suojakertoimellinen mineraalipuuteri toimii samoin. Meikki ei silti yksin riitä suojaamaan kasvoja voimakkaalta paisteelta. Meikkituotteiden suojakertoimet ovat usein matalampia kuin aurinkovoiteiden, ja niitä laitetaan kasvoille vähemmän. Levitä siis iholle aina ensin aurinkovoide ja vasta sitten meikkivoide. Nykyään myynnissä on myös sävytettyjä meikinpohjustajia ja aurinkovoiteita, joissa on korkeaa suojakerroin. Ne toimittavat sekä meikin että aurinkovoiteen virkaa.

Lue lisäksi: Näin hoidat ihoasi kesällä – 6 helppoa vinkkiä

Miten lisään aurinkovoidetta kasvoille päivän mittaan ilman, että se sotkee meikin?

Käytä meikkisientä. Meikki ei sotkeennu, kun painelet aurinkovoiteen meikin päälle hieromisen sijaan.

Säilyykö vedenkestävän aurinkovoiteen suojateho pidempään kuin vesiliukoisen?

Kyllä. Vedenkestävyys tarkoittaa myös hikoilun kestoa, joten vedenkestävän aurinkovoiteen teho säilyy paremmin kuin vesiliukoisen aurinkovoiteen. Siitä huolimatta myös vedenkestävää suojaa tulisi lisätä päivän aikana kahden tunnin välein.

Vedenkestävinä tuotteina saa myydä aurinkosuojia, joiden suojatehosta on jäljellä vähintään 50 prosenttia kahden 20 minuutin vesikylvyn jälkeen. Erittäin vedenkestävä -maininnan saa laittaa pakkaukseen, jos suoja­tehosta on jäljellä vähintään 50 prosenttia neljän 20 minuutin kylvyn jälkeen. Kosmetiikkayritys Shiseidolla on aurinkovoiteita, joiden suojateho jopa vahvistuu, kun iho hikoilee tai kastuu vedessä.

Miksi kannattaa käyttää after sun -tuotetta tavallisen kosteusvoiteen sijaan?

Auringossa olon jälkeen käytettävät after sun -tuotteet päihittävät tavalliset kosteusvoiteet, koska niissä on kosteuttavien ainesosien lisäksi rauhoittavia sekä ihoa korjaavia ja viilentäviä aineita, kuten aloe veraa ja E-vitamiinia. After sun -tuotteet ovat myös kevyempiä ja imeytyvät nopeammin. Jos purkin kyljessä lukee ”prolonger” tai ”tan intensifying”, tuote myös syventää rusketusta ja pidentää sen kestoa. Yleensä voide sisältää silloin joko itseruskettavaa ainetta eli DHA:ta tai jotain ihon melaniinin eli väripigmentin muodostumista tehostavaa ainetta.

Asiantuntijat: tuotepäällikkö Annika Hietanen/Pierre Fabre Finland, farmaseutti-estenomi ja tuotepäällikkö Tuulia Kukkonen/Perrigo Suomi ja tuotepäällikkö Tuija Lönnblad/Beiersdorf

Kokeile näitä

Valitse aurinkosuoja ihotyypin mukaan. Muista myös jälkihoito!

  1. Erittäin vedenkestävä, hajusteeton aurinkovoide sopii kuivalle ja atooppiselle iholle. Ravitseva kasvovoide vahvistaa ihon suojamuuria. ACO Sun Lotion Ato-Protect 50+ 23,74 e.
  2. Vesistöystävällinen aurinkovoidesuihke käy kasvoille ja vartalolle. Se imeytyy nopeasti. Pullo on kierrätysmuovia ja koostumus 99-prosenttisesti biohajoava. Biotherm Water Lover SK 30 Sun Mist 36,90 e.
  3. Luonnollisen sävyn ja korkean suojan kasvoille antava aurinko­voide varjelee kasvoja myös ilmansaasteilta. Kevyesti hajustettu maitomainen tuote sopii herkälle iholle. Avène Sun B-protect SK 50+ 15,70 e.
  4. Kevyesti sävyttävä aurinko­voide kosteuttaa ja suojaa kasvojen ihoa. Sopii parhaiten kuivalle ja pintakuivalle iholle. Luonnonkosmetiikkaa. Mossa 365 Day Defence SK 30 Sunscreen 20,25 e.
  5. Kasvojen aurinko­suojageeli on hyvä valinta rasvaiselle, epäpuhtaalle ja akneen taipuvaiselle iholle. Ei tuki huokosia ja jättää mattapinnan. Sopii myös meikin alle. La Roche-Posay Anthelios XL SK 50+ Dry Touch Gel-Cream 21 e.
  6. Hajusteeton after sun -geelivoide rauhoittaa auringossa ärtynyttä ihoa luomulaatuisella aloe veralla ja lakritsijuurella. Sopii kasvoille ja vartalolle. Nivea Sun Sensitive After Sun Cream-Gel 8,70 e.
  7. After sun -voide kosteuttaa ihoa ja pidentää rusketuksen kestoa niin kasvoilla kuin vartalolla. Se auttaa ihoa korjaamaan itseään auringossa olon jälkeen. Lancaster Golden Tan Maximizer After Sun Lotion 28,90 e.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys-lehdessä 5/2020.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi