Terve.fi

Keppiä tai porkkanaa – aivot oppivat

Keppiä tai porkkanaa – aivot oppivat
Miten aivot ohjaavat meitä valitsemaan uudelleen hyväksi koetun vaihtoehdon?
Julkaistu 6.11.2016

Miten aivot ohjaavat meitä valitsemaan uudelleen hyväksi koetun vaihtoehdon? Tuntuu helpolta valita kerran hyväksi koettu vaihtoehto. Mutta miksi luottamuksen voi menettää vain kerran? Yksikin pettymys näyttää riittävän välttämään huonoksi koettua asiaa. Yhdysvaltalainen Cold Spring Harbor laboratorioissa työskentelevä professori Bo Li tutkimusryhmineen havaitsi koe-eläintutkimuksissa, että aivoissa on oma paikkansa hyvien ja huonojen kokemusten käsittelyyn. New Scientist-tiedelehdessä (1.10.2016) hän pohtii tutkimustensa aivojen tapahtumia huonojen ravintolakokemusten valossa. Professori Li kysyy, miksi emme mene takaisin huonoksi koettuun ravintolaan?

Etuaivojen takana on tyvitumakkeiksi kutsuttu paikka, jossa tapahtuu hyviksi tai huonoiksi koettujen kokemusten perusteella tehtävä oppiminen. Professori Li kuvaa Nature-tiedelehdessä koetta, jonka alussa koe-eläimet totutettiin tutun äänisignaalin jälkeen saamaan mieluisaa juotavaa. Lisäksi toisenlaisen äänisignaalin jälkeen ne saivat kevyen ilmapuhalluksen kasvojen alueelle. Tämän oppimisen jälkeen toteutettiin koe, jossa tutun äänen jälkeen ei annettukaan mieluisaa juotavaa vaan kevyt ilmapuhallus kasvoille. Kun tapahtuma ei mennytkään odotetusti, tyvitumakkeiden alueen hermosäikeet aktivoituivat voimakkaasti, ja samalla mielihyvää välittävän dopamiinihormonin määrät vähenivät aivoissa. Tämä reaktio toistui aina tutun äänisignaalin jälkeen, eikä siihen enää liittynyt positiivisia kokemuksia.

Tutkijat jatkoivat työtään ja havaitsivat, että estämällä näiden tyvitumakkeiden hermoratojen toimintaa, dopamiinitasojen määrä aivoissa nousi. Tällä havainnolla voi olla merkitystä voimakkaiden negatiivisten kokemusten jättämien jälkien lieventämisessä. On tärkeää, että aivojen toiminnoista opitaan uusia asioita. Näin voidaan oppia tuntemaan sairauksien mekanismeja sekä löytämään lääkkeitä niiden hoitoon.

Lähde:

Nature doi:10.1038/nature19845: www.nature.com/articles/nature19845

Kommentoi »