Terve.fi

Keltaiset ja vihreät vihannekset torjuvat silmäpohjan ikärappeumaa

Keltaiset ja vihreät vihannekset torjuvat silmäpohjan ikärappeumaa
Julkaistu: 31.8.2006

Taudista tunnetaan kaksi muotoa, joista ns. kuiva muoto on yleisempi, mutta ns. kostea muoto on puolestaan yleensä vaikeampi. Tutkimuksessa 1 700 naista kuvaili ruokavaliotaan 15 vuoden ajalta. Naiset olivat 50 – 79-vuotiaita. Sitten selvitettiin, oliko ruokavaliolla vaikutusta silmänpohjan ikärappeuman riskiin. Erityishuomiota kiinnitettiin kahteen karotenoidiin: luteiiniin ja zeaksantiiniin, joiden saannin on aikaisemmin osoitettu olevan yhteydessä silmänpohjan ikärappeumaan.

Alle 75-vuotiaat naiset sairastuivat muita harvemmin tähän silmäsairauteen, mikäli he olivat viimeisen 15 vuoden aikana syöneet runsaasti karotenoideja sisältävää ruokaa. Tällaisia ovat nimenomaan vihreät ja keltaiset vihannekset, kuten vihannesmaissi, kurpitsat, parsakaali paprika ja herneet. Vaikutusta ei kuitenkaan havaittu yli 75-vuotiailla.

Tämä saattaa johtua siitä, että monet korkeaan ikään selviytyneet ovat ehkä syöneet terveellisesti, joten vertailua ei juurikaan voitu tehdä. Tutkijaryhmän mukaan on mahdollista, että ruokien keltaiset ja vihreät väriaineet voisivat sitoa osan sinisestä valosta, joka voi kauan silmään vaikuttaessaan vaurioittaa verkkokalvoa. Britanniasssa yli miljoona henkilöä kärsii silmänpohjan ikärappeumasta ja tauti on yleisin sokeutumista aiheuttava ikääntymiseen liittyvä silmäsairaus.

Lähde: Daily Mail 15.8.2006

Kommentoi »