Terve.fi

Keliaakikolle

Keliaakikolle

Keliakian ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio. Keliakia on sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa.
Teksti Toimitus
Mainos

Keliakian ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio. Keliakia on sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Nukkalisäkkeiden surkastumisen ja limakalvon tulehdusreaktion seurauksena ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.

Keliakian oireita voivat olla jatkuva ripuli, laihtuminen, ummetus, anemia ja eriasteiset imeytymishäiriöt. Vähäoireisessa keliakiassa oireet ilmenevät erilaisina vatsavaivoina tai yleisenä huonokuntoisuutena ja väsymyksenä. Keliakian monimuotoisuutta kuvastavat myös suoliston ulkopuoliset oireet, kuten hampaiden kiillevauriot, niveloireet tai erilaiset neurologiset oireet. Lapsilla tavataan kasvuhäiriöitä tai murrosiän viivästymistä.

Ihokeliakia eli dermatitis herpetiformis (DH) on ihotauti, jossa on keliakian kaltaisia suolistomuutoksia. Hoitona on gluteeniton ruokavalio. Hoidon alkuvaiheessa voidaan joutua käyttämään lääkehoitoa ruokavaliohoidon tukena.

Keliakia voi ilmaantua missä iässä tahansa, mutta useimmiten tauti todetaan aikuisiässä. Suomessa keliaakikkoja on noin yksi 300-400 asukasta kohden. Ihokeliakia on noin joka neljännellä keliaakikolla. Diagnosoimatonta keliakiaa arvioidaan olevan runsaasti.

Keliakian ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio ja sitä on noudatettava koko eliniän.

Gluteeniton ruokavalio ei sisällä vehnää, ruista, ohraa eikä niitä sisältäviä elintarvikkeita. Nykyisen hoitosuosituksen mukaan useimmat aikuiskeliaakikot ja ihokeliaakikot voivat käyttää kauraa.

Gluteeniton ruokavalio

Sopii useimmille keliaakikoille lukuun ottamatta ihokeliaakikoita. Ruokavalio sisältää monipuolisesti erilaisia gluteenittomia tuotteita: luontaisesti gluteenittomat viljat – riisi, maissi, tattari, hirssi – ja niitä sisältävät valmisteet sekä gluteenittomat erityisvalmisteet, joista gluteeni on poistettu.

Luontaisesti gluteeniton ruokavalio

sopii ihokeliaakikoille ja erittäin herkille keliaakikoille. Ruokavalio sisältää luontaisesti eli täysin gluteenittomia viljoja – riisiä, maissia, tattaria, hirssiä – ja jauhoseoksia sekä niistä valmistettuja ruokia ja leivonnaisia.

Kaura

Kaura sopii useimmille keliakiaa ja ihokeliakiaa sairastaville. Kauraa voi käyttää hiutaleina, leseinä tai jauhoina. Isojen valmistajien ja pakkaajien kauratuotteet ovat turvallisia. Ne eivät sisällä muita viljalajeja. Markkinoilla on myös täysin puhtaita kauratuotteita.

Kauran sisältämän runsaan kuitumäärän takia sitä tulee lisätä ruokavalioon vähitellen, jotta vältytään harmittomilta, mutta häiritseviltä oireilta, esim. ilmavaivoilta.

Ruokavalion kulmakiviä

Gluteenitonta ruokavaliota on noudatettava läpi koko elämän. Herkkyys gluteenille on pysyvää, vaikka oireet helpottuvat ja suolinukka paranee oikealla ruokavaliolla.

Ruokavalion on oltava ehdottoman tarkka. Jätä vehnä, ruis ja ohra sekä niitä sisältävät ruoat täysin pois ruokavaliosta. Käytä monipuolisesti muita viljoja: riisiä, maissia, tattaria ja hirssiä.

Käytä myös kaupasta saatavia gluteenittomia tuotteita. Ne monipuolistavat ja tuovat vaihtelua ruokavalioosi.

Syö lihaa, kalaa, maitovalmisteita sekä kasviksia, marjoja ja hedelmiä runsaasti. Niillä saat ruokavalioosi väriä, vaihtelua ja tasapainoa.

Pakkausmerkinnät avuksi

Tutki pakkausmerkinnät tarkkaan. Pakkausmerkintöjen tutkiminen on erityisen tärkeää, kun totuttelet gluteenittomaan ruokavalioon tai silloin, kun epäilet elintarvikkeen sisältöä ja turvallisuutta. Tuote voi olla gluteeniton, vaikkei sitä pakkauksessa erikseen mainita. Kaikki vehnä-, ohra- tai ruisperäiset aineosat on mainittava ainesosaluettelossa.

Tarkista pakkausmerkinnöistä, onko elintarvikkeessa gluteenia tai gluteenipitoisia valmistusaineita, kuten vehnää, ruista, ohraa, mannaryynejä, korppujauhoja, makaronia tai spagettia.

Muita viljoja monipuolisesti

Viljavalmisteilla on tärkeä osuus myös keliaakikon ruokavaliossa. Täysjyväviljasta saa runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita ja kohtuullisesti energiaa. Syö vaihdellen leipää ja muita leivonnaisia, puuroja, pastaa ja riisiruokia.

Korvaa vältettävät viljat sopivilla gluteenittomilla vaihtoehdoilla. Näin saat riittävästi energiaa ja kohtuullisesti rasvaa. Jos taas korvaat viljoja muilla ruoka-aineilla, nousee energian ja rasvan saanti usein suositeltua suuremmaksi ja ravinnon kuitupitoisuus jää liian pieneksi.

Monet gluteenittomista viljalajeista ovat maultaan uusia. Totuttelussa auttaa eri gluteenittomien viljojen ja erityisvalmisteiden sekä kauran sekoittaminen keskenään esim. leipätaikinoissa. Se parantaa makua, leipoutuvuutta ja rakennetta.

Keliaakikolle sopivat viljavalmisteet

  • hiutaleet: riisi-, tattari-, hirssi- ja kaurahiutaleet, gluteenittomat puuro- ja vellijauheet
  • suurimot: riisi-, tattari-, hirssi-, maissi-, peruna-, tapioka- ja saagosuurimot
  • jauhot: maissi-, riisi-, soija-, tattari-, hirssi-, peruna- tai arrowjuurijauho, gluteenittomat ja vähäproteiiniset leipäjauhoseokset
  • gluteeniton mysli
  • riisimurot ja maissihiutaleet. Tarkista näiden tuotteiden gluteenittomuus, sillä vain osa niistä sopii keliaakikoille.
  • gluteeniton makaroni ja spagetti, tattarispagetti
  • gluteenittomat näkkileivät, korput, keksit, pikkuleivät, kakut ja muut valmiit leivonnaiset
  • gluteeniton olut

Alkoholi

Alkoholeista sopivat tislatut juomat, viinit, siideri ja long drink -juomat. Olut ei – gluteenitonta olutta lukuun ottamatta – sovellu gluteenittomaan ruokavalioon.

Mistä gluteenittomia tuotteita saa?

Gluteenittomia tuotteita saat ruokakaupoista ja luontaistuotekaupoista. Pyydä kauppiasta tilaamaan haluamaasi tuotetta. Joitakin erityisvalmisteita voit tilata myös suoraan maahantuojilta.

Monet leipomot leipovat keliaakikoille sopivia leivonnaisia. Kysy niitä kaupoista ja kahviloista. Niitä on saatavilla nyt jo lähes koko Suomessa. Pehmeitä leivonnaisia myydään usein myös pakastettuina. Monet ammatilliset oppilaitokset tekevät leipiä ja leivonnaisia tilauksesta.

Keliaakikoille suunnatut Internet-sivustot www.keliakialiitto.fi sisältävät listan gluteenittomista tuotteista.

Lue lisää Keliakialiiton sivuilta

Julkaistu: 16.11.2005