Terve.fi

Keittoreseptit - ihanaa ja kevyttä

1/4 tl mustapippuria 1/4 tl suolaa 1 tl timjamia 2 kpl valkosipulin kynttä 1 kpl sipuli 50 g juuriselleriä 4 kpl porkkanaa 600 g hapankaalia 4 dl tomaattimurskaa 8 dl vettä 300 g naudanjauhelihaa, 17 % rasvaa

Jauhelihakeitto

Paahda jauheliha kuivalla pannulla. Suikaloi kaali, viipaloi porkkanat ja suikaloi selleri. Hienonna valkosipulinkynnet. Pane kattilaan vesi, tomaattimurska, kasvikset ja mausteet. Anna kiehahtaa ja lisää jauheliha joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Energiaa/annos: 269 kcal

Kalaseljanka

1 l tomaattimehua1 l kalalientä tai vettä2 g (1 kpl) laakerinlehtiä1/4 tl mustapippuria1 tl kuivattua timjamia1 tl hienoa merisuolaa3 kpl valkosipulinkynsiä viipaleina1 kpl hienonnettuja sipuleita5 kpl perunoita kuutioina2 kpl palsternakkoja kuutioina1 kpl pieniä sellereitä kuutioina2 kpl porkkanoita kuutioina2 rkl öljyä400 g ruodotonta kalaa kuutioina1 kpl (1 dl) maustekurkkuja kuutioina1 dl mustia oliiveja viipaleina1 dl tilliä hienonnettuna

Lisäksi tarvitset lisäkkeeksi rasvatonta jogurttia pari ruokalusikallista syöjää kohden.

Lämmitä öljy kattilassa ja kuullota siinä kasvikset sekä sipulit. Mausta suolalla, timjamilla ja mustapippurilla. Anna kiehahtaa, lisää neste ja tomaattimehu. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää kalakuutiot, maustekurkut ja oliivit. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Sekoita tilli joukkoon juuri ennen tarjoilua. Tarjoa jogurtin kera.

Energiaa/annos: 435 kcal

Itämainen lihakeitto

1/3 pientä savoijinkaalia1.5 l liha- tai kasvislientä1/4 selleriä2 kpl salottisipulia100 g tuoreita siitakesieniä1 rkl öljyä300 g mureaa vähärasvaista naudanlihaa1 kpl laakerinlehteä1 tl timjamia0.5 tl suolaa0.5 tl maustepippuria

Paista suikaloitu liha pannussa kypsäksi. Paloittele sienet, kuoritut sipulit ja selleri annospaloiksi. Suikaloi kaali. Pane kattilaan lihaliemi, lihasuikaleet, paloiteltu sipuli, selleri ja mausteet ja anna kiehua, kunnes selleripalat ovat hieman pehmenneet. Kuori tarvittaessa vaahtoa. Lisää kaalisuikaleet ja pienityt sienet. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia, maista ja nauti heti.

Energiaa/annos: 292 kcal

Meksikolainen sienikeitto

2.5 tl mustapippureita (8 kpl)1 g varsisellerin varsia1.5 kpl porkkanoita1 kpl valkosipulinkynttä0.5 kpl sipuleita1.5 l vettä1.5 kpl broilerin koipi-reisipaloja0.38 l maissiöljyä0.5 g vihreitä chilipaprikoita1/4 tl mustapippuria2 tl kuivattua sitruunasavikkaa1/2 tl valkosipulinkynsiä1/2 pieni sipuli2 kpl tomaatteja1/2 kg perattuja tatteja, herkkusieniä tai osterivinokkaita1 tl suolaa

Voit käyttää valmista kanalientä, tai tehdä liemen meksikolaiseen tapaan itse. Mittaa kylmä vesi kattilaan. Lisää joukkoon broileri. Kuori ja paloittele joukkoon sipuli, valkosipuli ja porkkana. Lisää viipaloitu varsiselleri ja pippuri ja suola. Hauduta kannen alla puolitoista tuntia. Siivilöi liemi. Perkaa sillä välin sienet ja paloittele ne. Hauduta sienistä kosteus paistinpannulla. Soseuta tomaatit, sipuli ja valkosipuli sauvasekoittimella. Kuumenna kattilassa maissiöljyä. Lisää tomaattiseos kattilaan. Hauduta paksuhkoksi. Lisää joukkoon sienet, yrtit, mustapippuri ja vähitellen kanaliemi. Lisää halutessasi joukkoon tuoretta chiliä. Keitä 10 minuuttia. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Energiaa/annos: 106 kcal

Sipulikeitto

1/2 tl suolaa1/3 dl sitruunanmehua tai noin 1 dl kuivaa valkoviiniä2 rkl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja1.3 l kuumaa tummaa lihalientä tai kana- tai kasvislientä (fondista tai kuutiosta)1/2 kpl laakerinlehteä2 rkl ruokaöljyä3 kpl valkosipulin kynttä1/2 purjon vaalea osa0.7 kg sipuleita (keltasipulia, purjoa, valkosipulia)ripaus mustapippuria myllystä

Lisäksi tarvitset 2 persiljaoksaa ja hienonnettua persiljaa, ruohosipulia tai purjon vihreää osaa, pinnalle paahdettuja leipäkuutioita ja juustoraastetta.

Kuori sipulit. Halkaise ne ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Kaada sipulit kattilaan, sekoita ja kuullota hyvin miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Välillä voi panna kannen päälle. Leikkaa purjo ja valkosipulit viipaleiksi ja lisää ne kuullottamisen loppuvaiheessa. Jatka kuullottamista kunnes sipulit ovat kullanruskeita. Sekoita usein. Ripottele jauhot kattilaan ja sekoittele kunnes jauhot ovat imeytyneet. Lisää kiehuva liemi, laakerinlehti, persiljaoksat ja valkoviini. Lisää sitruunanmehu vasta loppuvaiheessa. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä puoli tuntia tai mielellään pidempään. Pitkä haudutus antaa keitolle parhaan maun. Poista laakerinlehti ja persiljaoksat. Mausta keitto suolalla ja pippurilla. Tarkista maku. Jäähdytä keitto, jos tarjoat sen vasta myöhemmin, niin säilytä kylmässä. Kuumenna keitto ja jaa se kippomaisiin keittolautasiin. Nosta päälle paahdettuja leipäkuutioita ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Gratinoi grillivastuksen alla tai kuumassa uunissa. Voit tarjota leipäkuutiot ja juustoraasteen myös pöydässä niin, että jokainen saa ripotella niitä itse keittonsa päälle.

Energiaa/annos: 249 kcal

Savukalakeitto

250 g pakasteperuna-sipulisuikaleita1 pss (pieni) pakastekasvissuikaleita1 tl (8 kpl) kokonaisia mustapippureita1 kpl laakerinlehteä2 kpl kalaliemikuutioita1 l vettä200 g pakasteseitiä50 g pakastekatkarapuja40 g kylmäsavulohta

Lisäksi tarvitset tilliä tai ruohosipulia hienonnettuna.

Kiehauta kattilassa vesi, liemikuutiot, laakerinlehti ja kokonaiset mustapippurit. Lisää kiehuvaan veteen kasvis- ja peruna-sipulisuikaleet. Keitä pari minuuttia ja lisää paloiteltu pakasteseiti. Kiehauta ja lisää katkaravut ja suikaloitu lohi. Kuumenna kiehuvaksi ja koristele silputulla tillillä tai ruohosipulilla. Tarjoa ruisleivän ja kevytlevitteen kanssa.

Energiaa/annos: 200 kcal

Nuudelikeitto

200 g paistijauhelihaa1 kpl porkkanaa4 kpl kevätsipulia3 dl mungopavun ituja1 kpl tuoretta chilipippuria50 g riisinuudeleita1 ruukku korianteria silputtuna1 l lihalientä

Keitä nuudelit paketin ohjeen mukaan. Huuhtele ne kylmällä vedellä keittämisen jälkeen. Poista chilistä siemenet ja pilko se pieniksi paloiksi. Huuhdo idut. Leikkaa kevätsipuli renkaiksi. Leikkaa porkkana ohuiksi tikuiksi. Keitä lihalientä ja chiliä muutama minuutti. Lisää jauheliha nokareina kypsymään. Kaada keitos kulhoon, jossa ovat nuudelit, porkkanatikut ja kevätsipuli. Ripottele päälle korianteri.

Energiaa/annos: 222 kcal

Parsakaalikeitto

1 dl persiljaa hienonnettuna1 l vettä1 kpl sipuleita3 kpl perunoita1 kpl parsakaaleja1 rkl ruokaöljyä0.5 tl suolaa1/4 tl vastajauhettua valkopippuria

Valitse iso parsakaali. Lohko perunat. Hienonna sipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä parsakaali, perunat ja sipuli. Lisää mausteet ja vesi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarkista maku ja viimeistele keitto hienonnetulla persiljalla.

Energiaa/annos: 99 kcal

Punajuurikeitto

1 tl herbes de provence -yrttiseosta2 dl soijakermaa0.5 tl suolaa1 tl sokeria7.5 dl vettä1 kpl kasvisliemikuutio300 g etikkapunajuuria1 kpl sipuli1 kpl omena4 kpl perunoita

Kuori ja kuutioi perunat, omena ja sipuli. Valuta punajuuret etikkaliemestä ja lohko tarvittaessa. Lisää kasvikset, vesi ja mausteet kattilaan. Hauduta 20 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää joukkoon soijakermaa.

Energiaa/annos: 174 kcal

Punajuurisosekeitto

0.5 tl mustapippuria1 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua salviaa2 kpl laakerinlehteä1 l kana- tai kasvislientä fondista tai kuutiosta1 rkl rypsiöljyä2 kpl jauhoista perunaa2 kpl punasipulia1 kpl porkkanaa500 g punajuurta1 dl kevytranskankermaa (5 %)1 kpl valkosipulin kynttämustia oliiveja koristeluun

Kuori kasvikset ja leikkaa punajuuret, porkkana ja sipulit lohkoiksi. Jos haluat keiton kypsyvän nopeammin, raasta kasvikset karkeaksi raasteeksi. Lohko perunat. Kuullota kasviksia kattilassa hetken aikaa. Perunat voit lisätä vähän myöhemmin, koska ne kypsyvät muita nopeammin. Lisää liemi, laakerinlehdet ja kuivattu salvia. Keitä pehmeiksi. Lisää tuore salvia kypsymisen loppuvaiheessa. Poista laakerinlehdet. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Jos keitto on liian paksua, lisää vähän nestettä. Mausta ja tarkista maku. Mausta kevytranskankerma puristetulla tai silputulla valkosipulilla. Jaa keitto lautasille. Koristeet keiton pinnalle voi lisätä valmiiksi tai antaa jokaisen annostella itse.

Energiaa/annos: 163 kcal

Kaali-linssikeitto

0.5 tl sokeria50 g tomaattipyreetä2 kpl kasvisliemikuutiota1.5 l vettä1 rkl öljyä kuullottamiseen1 kpl valkosipulinkynttä1 kpl porkkanaa1 kpl sipulia500 g kaalia1.5 dl punaisia linssejä0.5 tl rouhittua mustapippuriamaustamiseen tuoretta timjamia ja kirveliä hienonnettuna sekä halutessasi suolaa.

Suikaloi kaali. Kuori ja paloittele sipuli, porkkana ja valkosipuli pieniksi. Pane kasvispalat isoon kattilaan öljyn kanssa ja kuullota pari minuuttia. Lisää kaali, vesi, tomaattipyree, sokeri ja murennetut liemikuutiot. Peitä kattila kannella ja anna kiehua hiljalleen noin 15–20 minuuttia. Lisää hyvin huuhdellut linssit ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä kunnes linssit ovat kypsiä. Mausta keitto ja lisää tarvittaessa suolaa.

Energiaa/annos: 186 kcal

Julkaistu: 27.6.2012
Kommentoi »