Terve.fi

Verenpaine alenee kasvisproteiineilla

Verenpaine alenee kasvisproteiineilla
Verenpaine alenee kasvisperäisten proteiinien avulla. Verenpaineeseen ei eläinperäisillä proteiineilla ole vastaavanlaista vaikutusta.
Teksti
Julkaistu 28.6.2006

Verenpaine mitattiin osallistujilta vastaanotolla kahdeksan kertaa neljällä vastaanottokäynnillä. Ruokavalio arvioitiin haastattelemalla osallistujat neljästi. Lisäksi kaikilta kerättiin kahdesti virtsa vuorokauden ajalta. Tutkimukseen osallistui lähes 5 000 henkilöä neljästä maasta.

Mitä enemmän osallistujat söivät kasvisperäistä proteiinia, sitä alhaisempi heidän verenpaineensa oli. Kasvisproteiinia on runsaasti mm. viljassa, pavuissa ja soijassa. Jo pienikin lisäys kasvisproteiinin määrässä alensi verenpainetta.

Eläinproteiinia on runsaasti lihassa, kalassa ja maitotuotteissa. Kasvisproteiinin vaikutus ei selittynyt muilla tekijöillä, kuten liikunnalla, suolan käytöllä tai painolla.

Lihaa ja maitotuotteita runsaasti syövien verenpaine oli korkeampi kuin kasvispainotteisemmin ruokailevien, mutta tässä sekoittavina tekijöinä oli mm. lihaa runsaasti syövillä yleinen lihavuus.

Kasvisproteiinin verenpainetta alentavaa vaikutusta on vaikea selittää. Tutkimusryhmän mukaan on mahdollista, että kasvisten mukana saamme runsaasti magnesiumia ja ravintokuituja, jotka voisivat vaikuttaa edullisesti verenpaineeseen.

Kasvisproteiinissa on täsmälleen samoja rakennusaineita kuin eläinproteiinissa, tosin eri suhteissa. Nauttimamme aminohapposekoituksen koostumuksella voi kuitenkin olla suurempi merkitys kuin aavistammekaan.

Kommentoi »