Voi hyvin

Kasviestrogeenit tukevat kehoasi

Kasviestrogeenit tukevat kehoasi
Puna-apila, soija, granaattiomena ja puolukka ovat luonnollisia hyväntekijöitä naisille. Niissä on runsaasti kasviestrogeeneja. Kun hormonit heittelevät, ne voivat tasapainottaa kehoa.
Julkaistu 4.2.2020

Estrogeeni on elimistön luonnollinen hormoni, joka on tärkeä naisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Se vahvistaa limakalvoja, lisää ihon ja verisuonten kimmoisuutta sekä ylläpitää luuston terveyttä.

Kasvi- eli fytoestrogeenit ovat kasveissa luonnostaan esiintyviä, estrogeenin kaltaisia yhdisteitä. Ne sitoutuvat kehon estrogeenireseptoreihin ja tasapainottavat tämän naishormonin tuotantoa.

Estrogeenivajeessa kasviestrogeenit ”potkaisevat” kehoa tuottamaan hormonia. Vastaavasti, jos estrogeenia on liikaa, ne hillitsevät omaa estrogeenituotantoa.

Kasviestrogeenit ovat esimerkiksi isoflavonoideja, lignaaneja ja muita fenolisia yhdisteitä. Isoflavonoideja on erityisen paljon soijatuotteissa ja puna-apilassa, lignaaneja taas pellavansiemenissä ja puolukassa. Muitakin hyväntekijöitä on.

– Fenolisiin yhdisteisiin kuuluvaa res­veratrolia on esimerkiksi mansikassa, puolukassa ja punaisissa viinirypäleissä. Neroli, sitraali ja geranioli ovat hajusteissa ja mausteissa esiintyviä haihtuvia öljyjä, jotka ovat estrogeeniaktiivisia, kertoo kasvitieteilijä ja kirjailija Sinikka Piippo.

Myös esimerkiksi granaattiomena, anis, villijamssi, kurpitsansiemen, lakritsikasvi ja aniksen makuinen fenkolinsiemen ovat tunnettuja estrogeenivaikutuksistaan.

Kokeile pellavansiemeniä osana ruokavaliotasi.

Apua vaihdevuosiin

Vaihdevuosissa naisen estrogeenin eritys vähenee dramaattisesti. Se voi johtaa vaikeisiin oireisiin. Kaikille ei kuitenkaan tule klassisia kuumia aaltoja ja hikipuuskia.

– Monien oireet ovat vähemmän tunnettuja: nivel- ja lihaskipuja, unettomuutta, rytmihäiriöitä, päänsärkyä, virtsan­karkailua, masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maija Kajan Pihlajalinnasta.

Estrogeeni vähentää elimistön tulehdusreaktiota ja parantaa verisuonten seinämien joustavuutta. Estrogeenivaje puolestaan lisää esimerkiksi verenpainetaudin ja sepelvaltimotaudin riskiä.

Kasviestrogeenit saattavat joillakin naisilla lievittää vaihdevuosioireita. Osa tästä saattaa selittyä lumevaikutuksella. Lumevaikutus on kuitenkin tärkeä, myös lääkkeillä on se.

– Runsaasti kasviksia sisältävällä ruoka­valiolla on paljon muitakin etuja. Sitä kannattaa suosia myös hormonikorvaushoidon rinnalla, Kajan sanoo.

Voiko niitä saada liikaa?

Kasviestrogeeneilla ei tiedetä olevan merkittäviä haittoja. Teoriassa ne saattavat voimistaa myoomien eli kohdun lihaskasvaimien kasvua ja pahentaa endometrioosin oireita.

– Joskus kasveja pelätään turhaan ja kasvi­estrogeeneista saatetaan varoitella liikaakin. Monesti lääkkeitä käytetään paljon huolettomammin, vaikka niillä voi olla paljon haittavaikutuksia, Piippo sanoo.

Kasviestrogeeneja on saatavilla myös ravintolisinä ja rohdosvalmisteina. Tarkkoja lukuja siitä, paljonko kasviestrogeeneja pitäisi syödä, on vaikea antaa, sillä vaikutukset ovat yksilöllisiä.

Niitä voi saada liikaa, jos syö päivittäin runsaasti soijaa ja käyttää lisäksi ravintolisiä.

– Kasveista niitä ei voi saada liikaa, sillä harva syö ylettömästi esimerkiksi puna-­apilaa. Jos kuitenkin juo granaattiomena­mehua päivittäin, liiallinen saanti on mahdollista, sillä mehussa on myös hedelmän kuorta. Granaattiomenamehua voi silti hyvin juoda pullollisen viikoss”, Piippo sanoo.

Aina voi kokeilla

Maija Kajanin mukaan vaihdevuosista ­kärsivä voi joutua tutkimuskierteeseen.

Jos ei tunnisteta, että oireet johtuvat vaihdevuosista, nainen saattaa päätyä käyttämään lääkkeitä, jotka eivät vaikuta vaivojen syyhyn.

–Voidaan kirjoittaa pitkiä sairauslomia, kunnes huomataan, että unettomuudelle ja masennukselle on hormonaalinen selitys. Moni kokeilee kasviestrogeeneja ja muita luontaistuotteita vaihdevuosioireisiinsa, eikä sille ole mitään estettä. Kaikki eivät kuitenkaan saa niistä riittävästi helpotusta oireisiinsa.

Estrogeenikorvaushoito auttaa hormonin vähyydestä johtuviin oireisiin. Yleensä sitä ei suositella, jos on sairastanut rintasyövän.

– Suun kautta annosteltu estrogeeni lisää syvän laskimotulpan ja ehkä myös aivo­infarktin riskiä. Iholle geelinä tai laastarista annosteltu estrogeeni ei näytä lisäävän ­laskimoveritulpan vaaraa ja näyttää vähentävän aivoinfarktin riskiä, Kajan kertoo.

Edistä hyvinvointiasi täsmävalinnoilla

Soija

Soijatuotteissa on hulppeasti isoflavonoideja ja jonkin verran lignaaneja. Maissa, joissa soijaa käytetään runsaasti, on vähemmän osteoporoosia ja hormonivälitteisiä syöpiä kuin länsimaissa. Soija tasoittaa estrogeenipitoisuuksien vaihteluja ja saattaa lievittää vaihdevuosioireita.

Tattari

Tattari on vähemmän tunnettu kasvi, jolla on sekä estrogeenisiä että ­antiestrogeenisiä vaikutuksia. Se on myös loistava proteiinin lähde. Koska tattari ei sisällä gluteenia, se sopii myös keliaakikoille.

Granaattiomena

Granaattiomena on tunnettu hedelmä kansanlääkinnässä. Estrogeenisesti vaikuttavia aineita on erityisesti granaatti­omenan siemenissä. Muiden kasviestrogeenien tavoin se saattaa lievittää vaihdevuosi­oireita.

Puolukka

Puolukka sisältää lignaaneja ja flavonoideja. Karpalon tavoin se estää virtsatie­tulehdusta aiheuttavien E. Coli -bakteerien tarttumista virtsateiden limakalvoille. Marja ehkäisee myös kuumia aaltoja.

Pellavansiemenet

Pellavansiemenissä on runsaan lignaanipitoisuuden lisäksi hyviä rasvahappoja. Lignaanit saattavat lievittää kuukautisia edeltäviä PMS-oireita sekä suojata osteoporoosilta, tyypin 2 diabetekselta ja sydänsairauksilta. ♥

Lähde: Sinikka Piippo: Rakkauden rohdot. Eroottista elinvoimaa kasveista. Minerva 2019.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 7/2019.

Kommentoi »