Kauneus ja Terveys

Kannattaako ateriankorvikkeilla laihduttaa?

Kannattaako ateriankorvikkeilla laihduttaa?
Ateriankorvikkeet voivat olla tehokas startti laihdutukselle, mutta kaikille ne eivät sovi. Kokosimme hyödyt ja haitat.
Julkaistu: 14.8.2019

KYLLÄ KANNATTAA:

Ateriankorvikkeet voivat olla hyvä tapa aloittaa laihduttaminen, jos ylipainoa on paljon. Painoindeksin pitää olla yli 30. Korvikkeita käytetään ennen lihavuusleikkausta.
Miten: Kun niillä korvaa kaikki ruoat, kyse on ENE-dieetistä eli erittäin niukkaenergiai­sesta dieetistä. Viidestä korvikkeesta saa alle 800 kaloria. Kroppa menee ketoosiin, mikä vähentää ruokahalua ja suojaa lihaksia. Suurin osa sulavista kiloista on rasvaa. Korvikkeiden ­lisäksi voi syödä puoli kiloa vesipitoisia kasviksia, kuten kurkkua ja tomaattia. Se ehkäisee ­ummetusta. 
Kesto: Dieetillä on tarkoitus olla ainakin 4–6 viikkoa. Sitä voi jatkaa jopa 16 viikkoa, jos ­tekee sen ammattilaisen ohjauksessa.
Ateriankorvikkeiden päivähinta on 5–7 euroa, mutta muita ruokakuluja ei välttämättä tule. 
Hyvää: Ohjeet ovat selkeät. Jos niitä noudattaa, laihtuu varmasti. Neljässä viikossa paino voi pudota 6–10 kiloa. Se parantaa toimintakykyä ja elämänlaatua ja vähentää usein lääkityksiä. Keho saa korvikkeista kaikki ­tarvitsemansa ­ravintoaineet. Kuurin aikana oppii syömään säännöllisesti ja lisäämään kasviksia ruoka­valioonsa, mistä on hyötyä myöhemminkin.
Muista: Jos käytät säännöllistä lääkitystä, älä aloita ENE-dieettiä käymättä lääkärissä. Lääkkeiden annostusta voi olla tarpeen muuttaa kuurin ajaksi.

HARKITSE VIELÄ:

ENE-dieetti ei sovi normaali­painoisille tai vain vähän ylipainoisille eikä syömishäiriöistä kärsiville. Se voi laukaista esimerkiksi vaikean ahmimisjakson.
Huonoa: Dieetti voi aiheuttaa pääkipua, vetämättömyyttä ja ­umme­­tusta. Sitä voi ­ehkäistä juomalla ja ­liikkumalla. Ohjeita pitää seurata tark­asti. Yksikin voileipä katkaisee ketoosin. Se voi aiheuttaa huonoa oloa ja estää laihtumista. 
Patu­koissa on usein enemmän energiaa kuin pussikeitoissa. Kaikki ateriankorvikkeet eivät ole vähäkalorisia. 
Jälkikäteen: Pussikeittodieetti on poikkeustila. Kun ketoosi lakkaa, ruokahalu voi iskeä voimakkaana. Dieetti ei myöskään opeta, miten syödä arjessa terveellisesti. Moni palaa vanhoihin ­tapoihin. Osa lähtevistä kiloista on nestettä. Kun kuurin lopettaa, paino nousee siksi muutaman kilon. Tätä voi olla vaikea hyväksyä.
Maku: Pussikeittojen maku on usein keinotekoinen. Niitä voi koittaa maustaa kuivamausteilla, kuten yrteillä. Älä kuitenkaan lisää suolaa.
Osakäyttö: Jotkut korvaavat patukoilla ja ­pirtelöillä osan päivän aterioista. Ne ­ovatkin ­käteviä, jos ruoan pitää kulkea mukana ja ­säilyä lämpimässä. Tällöin keho ei mene ketoosiin. Näläntunne voi olla kova. Tuotteisiin on myös lisätty kuituja, jotka voivat aiheuttaa vatsavaivoja etenkin herkkämahaisille ja ärtyvästä suolesta kärsiville.
Asiantuntija: laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Ildikó Piispanen/Servi Oy ja Aava
Lähde: Käypä hoito -suositus
Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 10/2017.
1 kommentti