Terve.fi

Kaneli, kirsikat ja tattari alentavat verensokeria

Kaneli, kirsikat ja tattari alentavat verensokeria
Kirsikoissa on runsaasti antosyaniineja, jotka alentavat verensokeria.
Julkaistu 28.6.2006

Yhdysvaltalainen kemian alan järjestö American Chemical Society on julkaissut rypään tutkimuksia, joissa on selvitetty kanelin, kirsikoiden ja tattarin vaikutuksia verensokeriin.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet luonnossa esiintyviä antosyaniineja, joita on runsaasti kirsikoissa. Nämä antosyaniinit ovat eläinkokeissa alentaneet verensokeria. Kanadalaistutkijat ovat puolestaan kokeessaan havainneet, että tattarista tehty uute alensi rottien verensokeria 12–19 %. Kirsikoissa ja tattarissa on muitakin terveydelle edullisia aineita, kuten ravintokuitua.

Yhdysvaltalaisissa laboratoriokokeissa kanelista eristetyt polyfenoliset polymeerit kiihdyttivät rottien rasvasolujen sokeriaineenvaihdunnan jopa 20-kertaiseksi. Diabetes Care-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan puoli teelusikallista kanelia päivässä 40 päivän ajan alensi merkitsevästi tyypin 2 diabeetikkojen verensokeria.

Diabeetikon aamupuuro voisi olla tattaripuuroa tai tattaripannukakkuja kirsikkahillon tai kanelin kanssa. Tattari on muutenkin aliarvostettu ravintokasvi. Se ei ole heinäkasvi, mutta sitä käytetään viljan tavoin. Tattari sopii sitä paitsi myös keliaakikoille.

Kommentoi »