Terveys

Kaltoinkohdellut lapset vaarassa sairastua väsymysoireyhtymään

Krooninen väsymysoireyhtymä kehittyy tavallista useammin aikuisille, jotka ovat lapsena joutuneet kaltoinkohdelluiksi. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan etenkin seksuaalinen hyväksikäyttö sekä henkinen väkivalta ja laiminlyönti lisäävät sairastumisriskiä.

8.1.2009 Terve.fi

Tutkimukseen osallistui 113 väsymysoireyhtymää potevaa ja 124 tervettä verrokkia. Kuusi kymmenestä oireyhtymää sairastavasta ja 2-3 verrokkia kymmenestä oli joutunut jonkinlaisen hyväksikäytön, laiminlyönnin tai väkivallan uhriksi lapsena.

Yhteyden saattaa selittää häiriintynyt kortisolin eritys, mikä tulosten perusteella on yleistä väsymysoireyhtymään sairastuneilla kaltoinkohdelluilla. Muilla väsymyspotilailla ei havaittu vastaavaa. Kortisolin vähyys on yhdistetty lapsuuden vastoinkäymisiin muutamassa aikaisemmassakin tutkimuksessa. Myös eläinkokeet viittaavat niiden yhteyteen.

Tutkijat huomauttavat, että kortisolin merkitys on vielä epäselvä, ja sen vähyys voi yhtä hyvin olla oireyhtymän seuraus kuin merkki sairastumisalttiudesta. Lapsuuden vastoinkäymiset eivät myöskään automaattisesti aiheuta sairastumista eikä kaikkien väsymysoireyhtymää sairastavien lapsuus ole ollut vaikea.

Krooninen väsymysoireyhtymä tarkoittaa vähintään puoli vuotta jatkunutta, normaalia elämää pahasti vaikeuttavaa väsymystilaa, johon usein liittyy muitakin oireita, mm. kipuilua, pahoinvointia ja huimausta. Monilla stressi laukaisee oireilun. Oireyhtymää potee noin 0,5-3 % aikuisista.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Archives of General Psychiatry 2009;66:72-80

Copyright Kustannus Oy Duodecim 2009

Lisätietoja:Terveysuutinen: Krooninen väsymysoireyhtymä luultua yleisempi – Poliklinikka.fi

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi