Kauneus & Terveys

Kaikki hiustenpidennyksistä ja -tuuhennoksista

Hiusten pidennykset ja tuuhennokset ovat tänä päivänä erittäin suosittuja. Suosionsa vuoksi niiden hintataso on myös tullut tavallisen kuluttajan tavoitettaviin. Lukuisien eri tekniikoiden joukosta löytyy varmasti jokaiselle jokin sopiva vaihtoehto.
Kuvat Thinkstock

Mitä eroja pidennyksellä ja tuuhennoksella on? 

Pidennyksessä tehdään keinotekoisesti hiuksiin lisää pituutta ja samalla hiukset saavat myös lisää paksuutta. Tuuhennoksessa hiukset pysyvät oman hiuksen pituisina, mutta saavat vain lisää paksuutta. Pidennysten kohdalla perus nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa: hiuksen pituuteen voidaan lisätä puolet omasta pituudesta. Minimi oman hiuksen pituus tulisi olla 5 senttiä. Jos oman hiuksen mitta on 10 senttiä, voidaan hius pidentää 20 senttiseksi. Jos hiusta pidennetään likkaa suhteessa oman hiuksen pituuteen, on lopputulos useimmiten kaikkea muuta kuin luonnollisen näköinen.

Vahingoittaako lisähiuksien käyttäminen omaa hiuksistoa? 

Ammattitaidolla tehty pidennys tai tuuhennos näyttää luonnolliselta, ei erotu omasta hiuksesta, eikä vahingoita omaa hiuksistoa. Väärin laitettu lisähius saattaa saada aikaan hyvinkin suurta tuhoa omissa hiuksissa. Siksi on erittäin tärkeää, että lisähiuksien laittoa suunniteltaessa konsultoidaan ammattilaisen kanssa siitä, mikä tekniikka on asiakkaan hiukseen paras vaihtoehto niin toimivuuden, käyttötarkoituksen kuin huoltamisen ja hiuslaadun huomioon ottaen.

Osa lisähiuksista rasittaa hiuksistoa ja hiuspohjaa ja siksi huoltovälit tulee pitää säännöllisinä ja huoltojen välillä olisi hyvä pitää pieni tauko, jotta hiuksisto ja hiuspohja saisivat levätä ja palautua rasituksesta. Pahimmassa tapauksessa vääränlainen kiinnitys, huoltoajan ja lepotaukojen laiminlyönti saattaa aiheuttaa hiusten rakenteen vaurioitumista, hiuksiston irti repeämistä, takkuuntumista, tulehduksia, hilseilyä ja kutinaa hiuspohjassa. Oikeanlaisella huollolla ja huoltovälillä, lepotauoilla ja ammattilaisen käden jäljellä (kiinnitys) taataan kuitenkin se, että melkein jokaiselle meistä löytyy sopiva lisähius vaihtoehto.

Voiko lisähiuksia käyttää uudelleen, vai ovatko ne kertakäyttöisiä? 

Oikein huollettuina lisähiuksia voidaan käyttää useampaan kertaan. Aitohiuksen ”tyyris” alkuhankintahinta palautuu siis jatkokäytössä takaisin päin, kun samat hiukset huolletaan ja laitetaan takaisin. Hieman hiusten laadusta ja kotihoidosta riippuen hiusten käyttöikä vaihtelee puolesta vuodesta, jopa vuoteen. Usein kuitenkin puolen vuoden jälkeen hiuksissa on jo nähtävissä rasituksen merkkejä, ne takkuuntuvat helpommin ja pinta näyttää usein "karvaiselta" vaikka hiusta kosteutettaisiin ja hoidettaisiinkin huolellisesti.

Suurimmaksi osaksi lisäkehiuksissa käytetään Aasiasta, Euroopasta ja Amerikasta tulevia hiuksia. Hiuslaatu on usein vahvempaa ja luonnostaan tummempaa. Hiukset käyvät läpi erittäin voimakkaat käsittelyt (vaalennukset, värjäykset, kihartamiset, jne.) ennen kuin päätyvät asiakkaiden käyttöön, joten kun kyseessä on uusiutumaton hius, rasitteet näkyvät näissä hiuksissa helpommin. Hinnaltaan halvemmat kuituhiukset ovat tänä päivänä jo erittäin hyvä laatuisia, mutta usein ne ovat kertakäyttöisiä, eikä niitä voida uusiokäyttää.

Sopivatko pidennykset / tuuhennokset kaikille? 

Lukuisat eri tekniikat mahdollistavat sen, että melkein jokaiselle asiakkaalle löytyy jokin lisäkehius ratkaisu. Jos hiuslaatusi on erittäin pumpulimainen ja hauras, on suositeltavaa, että hiukseen valittaisiin jokin väliaikaisista lisäkehius vaihtoehdoista. Pumpulimainen hius katkeaa / murtuu helposti, ja usein pitkäaikaisissa pidennyksissä tai tuuhennoksissa hiukseen kohdistuva rasite, aiheuttaa tuhoja hiuksistossa. Tällöin oivana ratkaisuna toimivat väliaikaiset lisäkkeet, joilla hiuksistoon kohdistuva rasite on kevyempi.

Suuressa suosiossa ovat nyt myös lyhyeen hiukseen tehtävät osapidennykset. Niillä voidaan laittaa vaikka niskaan tai otsalle lisää pituutta nopeasti ja hyvinkin voimakkaiden väri efektien luominen on osapidennyksillä erittäin helppoa ja nopeaa. Näin omaa hiusta voidaan säästää liiallisen  värjäämisen aiheuttamalta rasitukselta.Jos hiuksisto tai hiuspohja ovat valmiiksi vaurioituneet, ärtyneet tai hiuksissasi on jo valmiiksi pidennys, joka on mahdollisesti väärin kiinnitetty, tulee AINA konsultoida ammattilaisen kanssa siitä, mitä on tehtävissä. Asiansa osaava ammattilainen osaa kertoa eri vaihtoehdot kuinka tilanteessa tulisi edetä ja onko minkälaisten lisäkkeiden käyttö jatkossa mahdollista.

Hiuslisäkkeisiin lisäkoulutuksen saanut Parturi-Kampaaja, joka päivittäin työskentelee hiusten ja hiuspohjien kanssa, on paras asiantuntija, koska hiusasiat ovat aina kokonaisuuksia. Lisäkkeet tulee muotoilla omaan hiusmalliin sopivaksi kokonaisuudeksi, samoin väri valinnat tulee suorittaa asiakkaan pohjavärin mukaan, sillä lisäkehiuksia ei tulisi värjätä. Pitkäaikaisten pidennysten tai tuuhennosten ollessa kiinnitettyinä omaan hiuksistoon, tulee ammattilaisen suorittaa hiukseen tarvittavat värjäystoimenpiteet, mikäli se edes kyseisen tekniikan kanssa on sallittua. Lisäksi jokainen pidennys- ja tuuhennos-tekniikka tarvitsevat oman koulutuksensa. Siksipä ammattilaiset usein erikoistuvat vain yhteen tai kahteen tekniikkaan!

Erilaisia tekniikoita: 

"Pysyviä" tekniikoita: Huoltovälit oman hiuksen kasvusta ja käytetystä tekniikasta riippuen kolmesta viikosta neljään kuukauteen.

 • letitys
 • ompelu
 • mikroring
 • sinetti
 • teippi
 • virkattava
 • rinex

"Väliaikaisia": eli päivittäin muokattavia vaihtoehtoja

 • klipsipidennys
 • pikapidennysnauha
 • pannalla kiinnitettävät puoliperuukit
 • kammoilla kiinnitettävät pikkulisäkkeet
 • irtoponnarit
 • peruukit ja tupeet
 • erilaiset irtolisäkkeet, kuten otsatukka tai kampauslisäkkeet, joissa mukana esim. rautalangalla muotoiltavia osioita…

Pysyvissä tekniikoissa hiukset ovat päässä jatkuvasti, huoltovälejä lukuun ottamatta. Väliaikaisissa asiakas voi itse laittaa hiukset päähän ja ottaa ne pois halutulla rytmillä, vaikka päivittäin. Tai hiukset voi käydä laitattamassa ammattilaisellakin vaikka kampauksen yhteydessä ja ottaa sitten itse kotona pois seuraavaan pesuun.

Mitä tulisi huomioida lisäkehiusten hoidossa? 

Oleellisia asioista lisäkehiusten hoidossa ovat mm. seuraavat asiat:

 • oikeanlainen pesutapa
 • hiuksille sopivat pesu- ja hoitotuotteet
 • muotoilutuotteiden sopivuus lisäkehiukselle
 • öljypohjaisten tuotteiden oikeanlainen käyttö
 • hiuskiinteen käyttö lisäkehiusten kanssa
 • säännöllinen harjaus, lisäkehiukselle soveltuvalla harjalla
 • saunomisohjeet
 • kosteilla tai märillä hiuksilla ei nukkumaan
 • oikea kuivaus suunta ja kuivauslämpötila
 • kloori ja merivesi eivät sovellu lisäkehiukselle
 • lisäkehiuksia ei värjätä
 • huoltovälin noudattaminen
 • hiuspohjan kunnon tarkkaileminen ja hoitaminen

Kun nämä seikat huomioidaan, hiusten kunto pysyy mahdollisimman hyvänä pitkään. Ammattilainen antaa sinulle oikeat hoito-ohjeet ja neuvoo hoitotuotteet, joita lisäkehiusten kanssa voi käyttää.

Julkaistu: 25.6.2015
Kommentoi »