Terve.fi

Kaikki estrogeenihoidot eivät välttämättä lisää veritulppariskiä

Kaikki estrogeenihoidot eivät välttämättä lisää veritulppariskiä
Estrogeenihoitojen tiedetään hieman lisäävän naisten vaaraa saada laskimoveritulppia, mutta ranskalaistutkijat uskovat, etteivät kaikki hoidot ole yhtä haitallisia. Heidän meta-analyysitutkimuksensa perusteella tavalliset tabletteina otettavat estrogeenit lisäävät riskiä, mutta estrogeenilaastarit eivät. Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.
Julkaistu 16.6.2008

Tutkijat laskevat, että jos tavallisesti joka vuosi noin yksi nainen tuhannesta saa laskimoveritulpan, niin estrogeenitabletteja syövistä sairastuu kaksi tai kolme. Vaikutus oli suurimmillaan vuoden sisällä lääkityksen aloittamisesta. Lääkityksen loputtua riski kuitenkin laski normaalitasolle.

Tulosten tulkinnassa kannattaa olla varovainen muun muassa, koska meta-analyysitutkimukset ovat herkkiä analysoitujen tutkimusten rajoituksille ja heikkouksille. Etenkin estrogeenilaastareita koskevat havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, suosittavat tutkijat. Tutkimuksessa analysoitiin kahdeksan havainnoivaa ja yhdeksän satunnaistettua ja kontrolloitua tutkimusta.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2008

Kommentoi »