Terveys

Kaikki ehkäisymenetelmät eivät kenties toimi yhtä hyvin lihavilla naisilla

Korkea painoindeksi ja liikalihavuus voivat heikentää ehkäisymenetelmien tehokkuutta. Onko todella näin?

Teksti Antti Voutilainen
23.8.2010 Terve.fi

Liikalihavuuden ja korkean painoindeksin on epäilty voivan heikentää ehkäisyvälineiden tehoa metabolisten (aineenvaihdunnan) muutosten takia. Viimevuosien aikana onkin käyty kovasti keskustelua siitä, voivatko ylipainoiset ja liikalihavat naiset luottaa hormonaalisiin ehkäisymenetelmiinsä.

Tutkimustulokset ovat olleet ristiriitaisia. Esimerkiksi vuonna 2007 American Journal of Epidemiology –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, ettei naisen lihavuudella ole vaikutusta ehkäisypillereiden ehkäisyvarmuuteen.

Toisaalta taas muutamissa muissa tutkimuksissa on saatu päinvastaisia tuloksia. Erittäin arvostetun Cochrane –kirjaston aiemmin tänä kesänä julkaiseman tutkimuskatsauksen mukaan ylipainoisilla ja liikalihavilla naisilla on normaalipainoisia suurempi riski tulla raskaaksi tiettyjen hormonaalisten ehkäisyvälineiden kohdalla.

Katsauksessa käytiin läpi yhteensä seitsemän raporttia kaikkiaan 11 tutkimuksesta. Kaikkiaan tutkimuksiin osallistui lähes 40 000 naista. Tutkimuskatsaus julkaistiin Cochrane-kirjaston vuoden 2010 7. numerossa.

Yhdessä kolmesta tutkimuksesta, jossa lihavuuden mittarina oli käytetty painoindeksiä, todettiin, että e-pillereitä käyttävillä ylipainoisilla ja liikalihavilla (painoindeksi yli 25) naisilla on kohonnut raskausriski. Ehkäisylaastareita tarkastelleessa tutkimuksessa todettiin vastaavasti, että kokonaispainolla on yhteys raskauksiin, mutta sen sijaan painoindeksillä ei. Ehkäisyimplantaattien sekä ehkäisyrenkaiden kohdalla havaittiin puolestaan, että yli 70 kilogramman painoisilla naisilla oli enemmän raskauksia kuin alle 70 kiloisilla ehkäisymenetelmistään huolimatta.

Kahdessa implantaattitutkimuksessa sekä yhdessä ehkäisyinjektioita tarkastelleessa tutkimuksessa painon ja raskauksien välillä ei löydetty yhteyttä. Tutkijoiden päätelmissä todetaankin, että näiden kahden ehkäisymenetelmän kohdalla naisen painolla ei todennäköisesti ole merkitystä ehkäisytehoon.

Koko tutkimuskatsaus on luettavissa.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi