Terve.fi

Kaakao parantaa aivojen toimintaa

Kaakao parantaa aivojen toimintaa
Katsausartikkelin mukaan kaakaon ainesosilla on useissa tutkimuksissa havaittu olevan positiivista vaikutusta myös aivojen toimintaan. Lue lisää kaakaosta.
Julkaistu: 1.9.2017

Väestön ikääntyessä myös aivojen toimintaan vaikuttavat sairaudet lisääntyvät. Tutkijat ovat pitkään hakeneet lääkkeitä tai keinoja, joilla voidaan edistää aivojen terveyttä. Lääkärit suosittelevat kuntoilua ja lihasvoimaharjoituksia, terveellistä ruokavaliota, kohonneen verenpaineen tehokasta hoitoa, tupakoimattomuutta sekä alkoholijuomien käytön välttämistä.

Jo aiemmista tutkimuksista tiedetään, että kaakaon sisältämillä flavonoideilla on positiivinen vaikutus sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaan. Italialaisten tutkijoiden hiljattain julkaiseman katsausartikkelin mukaan kaakaon ainesosilla on useissa tutkimuksissa havaittu olevan positiivista vaikutusta myös aivojen toimintaan. Vaikutus on ollut annosriippuvainen, mikä vahvistaa löydöksen merkitystä. Eli mitä suurempi annos on ollut, sitä vahvemmin vaikutukset ovat näkyneet. Kaakaolla on havaittu positiivinen vaikutus ajatteluun, huomiokykyyn, reaktionopeuteen ja muistiin. Vaikutukset ovat näkyneet jo lyhyen ajan kuluttua, ja toisaalta pysyneet pitkään. Kaakaon ainesosien tiedetään vaikuttavan suoraan aivojen solujen toimintaan, mutta vaikutusta voi olla myös verenkierron parantumisella aivoissa.

Useimpien kaupassa tarjolla olevien kaakao- ja suklaavalmisteiden ongelma ovat mukana tulevat sokeri ja maitorasva. Nämä heikentävät terveyttä ja näin kaakaon terveyshyöty kumoutuu. Siksi kaakaota sisältävien valmisteiden valinnassa pitää tutustua tarkasti tuoteselosteisiin. Tutkimuksissa on käytetty erikseen tehtyjä, paljon flavonoideja sisältäviä kaakaojuomia tai suklaavalmisteita. Sokerin puuttuessa näiden valmisteiden maku ei kuitenkaan aina ole paras mahdollinen. Haasteita luo myös, että näiden valmisteiden käytön tulisi olla jatkuvaa.

Vaikka jatkotutkimuksia tarvitaan vahvistamaan tehtyjä havaintoja, tutkijat suhtautuvat optimistisesti kaakaon tulevaisuuteen aivojen terveyden edistäjänä.

Lue lisää:

1 kommentti