Terve.fi

Jooga sopii alaselän kipujen hoitoon

Jooga sopii alaselän kipujen hoitoon
Pitkittyneet alaselkäkivut lieventyvät viikoittaisen joogaharjoituksen avulla, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Myös pelkkä intensiivinen venyttely suo saman hyödyn.
Julkaistu: 25.10.2011

Yhdysvaltalaisten tutkimus on tähän asti suurin satunnaistettu ja laadukkaassa tieteellisessä lehdessä julkaistu selvitys joogan sopivuudesta kroonisten alaselkäkipujen hoitoon.

Siihen osallistuneet 228 selkäkipuista aikuista ohjattiin kolmeksi kuukaudeksi jooga-, venyttely- tai vertailuryhmiin. Vertailuryhmäläiset saivat vain alaselkäkipujen omahoitoon opastavan vihkosen.

Joogaryhmässä kerran viikossa tehdyt harjoitukset kestivät noin 75 minuuttia, ja ne räätälöitiin jokaiselle potilaalle erikseen. Venyttelyryhmässä toistettiin viittätoista venytysliikettä, joissa viivyttiin kerralla minuutti. Ryhmiin osallistuneita kannustettiin myös harjoittelemaan päivittäin kotonaan.

Tutkijat olettivat joogan osoittautuvan tehokkaammaksi kuin venyttelyn, mutta ne paljastuivat yhtä hyviksi. Ne kummatkin vähensivät selkäkipuja ja paransivat toimintakykyä selvästi paremmin kuin pelkkä neuvonta, jota vertailuryhmäläiset saivat. Jooga ja venyttely auttoivat myös potilaita pärjäämään vähemmillä lääkkeillä.

Havaintojen perusteella jooga ja intensiivinen ohjattu venyttely ovat kummatkin hyviä ja turvallisia hoitoja alaselkäkipuisille. Tutkijat toivovatkin, että alaselkäpotilaille tarjottaisiin niitä mahdollisuuksien mukaan. He myös huomauttavat, että tutkimukseen osallistui vain potilaita, joiden selkäoireet olivat korkeintaan kohtalaisia. Vakavammissa tapauksissa tulokset saattaisivat olla toisenlaisia.

Tutkimuksen julkaisi lääketieteellinen Archives of Internal Medicine -lehti.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2011

Lue lisää:

Arkistosta poimittua:

Kommentoi »