Terve.fi

Johtuuko vihapuhe aivoista?

Johtuuko vihapuhe aivoista?
Miksi tietyt ihmisryhmät tuntuvat vihaavan toisiaan, ilman sen kummempia henkilökohtaisia syitä?
Julkaistu: 26.1.2012

Tällä hetkellä Suomessakin on meneillään monta vastakkainasettelua, joiden myötä on ilmennyt herjaamista ja vihapuhetta. Mistä moinen inho johtuu?

Tutkijat yrittävät löytää aivoista syyn toisten inhoamiseen. Aivoja tutkimalla he yrittävät selvittää, miten aivot reagoivat esimerkiksi empatian tai konfliktin eroihin. Tutkimuksesta uutisoi Psychcentral.com -sivusto.

Tutkijat Emile Bruneau ja Rebecca Saxe Massachussetsin teknillisestä yliopistosta tutkivat, miksi empatia unohtuu usein vastakkaisilta ihmisryhmiltä.

Tutkijoita kiinnostaa, mikä estää empatian tiettyjen ihmisryhmien kohdalla, ja miten tästä esteestä voisi päästä eroon. Tutkijat etsivät myös aivotoiminnasta empatiaan liittyviä aktiviteetteja. He toivovat, että voisivat määritellä, miten ihmiset vastaanottaisivat esimerkiksi empatiaa herättäviä koulutuksia koskien vastakkaista, konfliktissa olevaa ihmisryhmää.

Oma ihmisryhmä aiheuttaa empatiaa

Tutkijat pohjaavat tutkimuksensa aiempaan tietoon, joissa tutkittiin aivojen reaktioita empatiaan. Tutkittavat lukivat tekstejä, jotka kertoivat toisten kärsimyksestä, ja samalla heidän aivojaan tutkittiin. Näiden tietojen pohjalta he suunnittelivat kokeen, johon he värväsivät israelilaisia ja arabialaisia koehenkilöitä. Koehenkilöt lukivat tekstejä, jotka käsittelivät joko heidän oman ryhmänsä kärsimyksiä, vastakkaisen ryhmän kärsimyksiä, tai täysin neutraalin ryhmän kärsimyksiä.

Kuten arvata saattaa, sekä israelilaiset että arabit tunsivat eniten myötätuntoa lukiessaan omiensa kärsimyksistä. Hämmästystä herätti se, että aivojen empatiaan reagoivat osat aktivoituivat identtisesti myös konfliktissa olevan ryhmän kärsimyksistä lukiessa. Neutraalin ryhmän kärsimykset herättivät vähemmän empatiaa koehenkilöissä, mutta kuitenkin enemmän kuin inhokkien kohtalo.

Tutkijat päättelivät, että aivojen tietyt osat reagoivat ihmisryhmän tärkeyteen riippumatta siitä, pidetäänkö heistä vai ei. Empatiaa ei kuitenkaan voi mitata vielä tämän tutkimuksen perusteella, joten lisätutkimukset ovat tarpeen.

Lue lisää tutkimuksesta täältä.

Kommentoi »