Terveys

Pitäisikö sinullakin olla joditabletteja kotona? Katso uusin suositus

Lääkejodin käytöstä on annettu uusi ohjeistus. Kaikilla 3–40-vuotiailla sekä raskaana olevilla on syytä pitää kotona joditabletteja säteilyvaaran varalta.

Teksti Tasja Salin
Kuvat iStock
11.10.2022 Terve.fi

Sosiaali- ja terveysministeriö on uudistanut ohjeensa lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. Uuden ohjeistuksen mukaan 3–40-vuotiaille ja raskaana oleville on syytä varata kotiin sopiva määrä joditabletteja. Yksi kerta-annos on yleensä riittävä. Joditabletteja voi hankkia apteekista ilman reseptiä.

Radioaktiivista jodia saattaa levitä ympäristöön ydinvoimalaonnettomuuden aikana. Radioaktiivinen jodi voi aiheuttaa kilpirauhaseen kohdistuvaa säteilyaltistusta. Haitallisinta altistus on kasvuiässä oleville henkilöille, joilla suuret säteilyannokset voivat lisätä kilpirauhassyövän riskiä.

Aikuisilla samanlaista riskiä ei ole, minkä vuoksi yli 40-vuotiaille ei enää jatkossa suositella joditabletteja säteilyvaaratilanteessa.

Lääkejodin haittavaikutukset harvinaisia

Lääkejodin haittavaikutukset ovat hyvin harvinaisia. Varovaisuutta on kuitenkin noudatettava kilpirauhassairauksia sairastavien kohdalla.

Suomessa ei ole tällä hetkellä myynnissä eikä saatavilla alle 3-vuotiaille lapsille soveltuvaa jodivalmistetta. Julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia joditabletteja ja selvittää parhaan mahdollisen tavan jakaa niitä lasten vanhemmille ja raskaana oleville. Terveydenhuollon toimijat alueilla tiedottavat asiasta, kun jodivalmistetta on saatavilla.

Säteilyvaaran uhatessa suojaudu sisälle

Säteilyvaaratilanteessa ensisijainen toimi on sisälle suojautuminen, koska se vähentää tehokkaimmin säteilyaltistusta. Joditablettien ottaminen on siis vasta toissijainen tukitoimi, jota suositellaan enintään 40-vuotiaille sekä raskaana oleville.

Pelastusviranomainen lähettää vaaratiedotteen, jos ihmisten on syytä suojautua sisälle tai käyttää joditabletteja.

Edellinen ohje lääkejodin käytöstä oli vuodelta 2002. Uusittu ohje perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO) jodisuosituksiin.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote 11.10.2022

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi