Sairaudet

Jättitutkimus: veritulppariski putoaa merkittävästi statiinien avulla

19.5.2010 Terve.fi

Tutkimuksessa käytiin läpi kaikkiaan 10 eri aiemmin tehdyn tutkimuksen tuloksia, joissa oli selvitetty statiinien vaikutuksia laskimotukosten ehkäisyssä. 10 tutkimukseen oli osallistunut yhteensä yli 900 000 miestä ja naista. Tutkimusta johtaneen Vanjul Agarwalin mukaan tutkimus sisälsi kaikki laskimotukosten tyypit, mutta erityisesti siinä keskityttiin syviin laskimotukoksiin ja keuhkoveritulppiin.

Tutkimuksesta saatujen tuloksien perusteella statiinien käyttö ennaltaehkäisevästi hyödyttää kaikkia laskimotukoksista kärsiviä ihmisiä – myös syvä laskimotukos- ja keuhkoveritulppapotilaita. Tutkijat ehdottavatkin, että ihmisille, joilla on kohonnut riski saada veritulppa, tulisi määrätä statiineja ennaltaehkäisevänä hoitona.

Vanjul Agarwal uskoo statiinien pienentävän laskimotukosriskiä vähentämällä tulehduksia, joiden tiedetään osallistuvan tukosten kehittymiseen.

”Statiinien on havaittu omaavan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Koska veritulpan kehittymiseen liittyy tulehdusta, statiinit voivat siten vähentää laskimotukoksia ja näin ollen alentaa syvän laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan kehittymisen todennäköisyyksiä”, Agarwal toteaa.

Agarwalin mukaan aiemmissa tutkimuksissa on usein keskitytty tiettyihin statiineihin, mutta heidän tutkimuksessaan haettiin tuloksia ylipäätänsä statiinien avulla.

”Aiemmat kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että statiineilla voi olla merkitystä näiden sairauksien riskien alentamisessa, mutta nämä tutkimukset ovat tuottaneet vain useita arvioita statiinihoitojen vaikutustavoista. Tutkimuksemme tavoitteena oli analysoida ja arvioida näiden lääkkeiden vaikutuksia potilailla, joilla oli tiettyjä verisuonien tukoksiin liittyviä sairauksia”, Agarwal kertoo tutkimuksen mediatiedotteessa.

ATS 2010 International Conference –tapahtumassa esitellyn tutkimuksen tiedote ja tiivistelmä tulostaulukoineen on nähtävillä täällä

Mikä laskimotukos?

Syvä laskimotukos on sairaus, jota esiintyy pääasiallisesti alaraajoissa, mutta harvinaisempana myös yläraajoissa. Syvän laskimotukoksen aiheuttaa veren hyytyminen syvässä laskimojärjestelmässä, mikä johtaa laskimon tukkeutumiseen.

Syvä laskimotukos on vaarallinen sairaus, joka hoitamattomana voi aiheuttaa hengenvaarallisen tilanteen. Syvän laskimotukoksen pelätyin komplikaatio on keuhkoembolia (keuhkoveritulppa), jossa alaraajan laskimotukoksesta irtaantuu hyytymä, joka kulkee laskimoita pitkin sydämen kautta keuhkovaltimoihin. Jos tukkeutuva suoni on riittävän suuri, tila voi johtaa kuolemaan.

Kansainvälisestä aineistosta on arvioitu, että noin joka kahdeskymmenes sairastaa elämänsä aikana ainakin yhden syvän laskimotukoksen. Hieman alle prosentti väestöstä sairastuu joka vuosi syvään laskimotukokseen.

Lue myös:

Statiinit yhteydessä miesten seksiongelmiinUutta tietoa statiinien riskeistäStatiinihoito on kaksiteräinen miekka – hyödyt voittavat kuitenkin haitatStatiinit eivät ehkäise leikkauksen jälkeisiä tulehduksia

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi