Terveys

Jää hyvällä mielellä kotiin – 5 tärkeintä vinkkiä koronan ajaksi

Jäitkö koronaviruksen vuoksi kotiin? Mitä tehdä, miten siivota, kuinka varautua? Kokosimme tärkeimmät vinkit.

Teksti Tasja Salin
Kuvat iStock
13.3.2020

COVID19-viruksen aiheuttaman koronapandemian vuoksi on suositeltavaa pysyä kotona, jos se on suinkin mahdollista. Miten kotona olemiseen kannattaa varautua? Marttojen asiantuntija Teija Jerkku antaa vinkit.

1. Huolehdi edelleen käsienpesusta. Kun tullaan kotiin, pestään kädet huolellisesti ja käytetään tarvittaessa käsidesiä. Jokaiselle perheenjäsenelle olisi hyvä varata oma käsipyyhe. Sen voi vaihtaa tavallista useammin. Pyyhkeet ja liinavaatteet sekä siivousliinat olisi hyvä pestä 60 asteessa.

2. Siivoa pinnat. Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa, kun virukseen sairastunut yskii tai aivastaa. Virus voi kuitenkin säilyä pinnoilla, joten kosketustartunta on myös mahdollinen.

– Jos ei ole epäilyä koronavirustartunnasta, normaali siivous riittää.

Jerkku suosittelee imuroimaan ja pyyhkimään pinnat kostutetulla mikrokuituliinalla. Siivousliinaan voi lurauttaa myös tilkkasen yleispuhdistusainetta.

Kotona riittää, että pinnat pyyhitään heikosti emäksisellä aineella. Desinfioivia aineita ei suositella käytettäväksi kotioloissa terveyden ja ympäristön vuoksi. Joskus sairaudesta riippuen voi olla tarpeen tilapäisesti pyyhkiä kosketuspintoja tai vessaa desinfioivilla aineilla.

Puhdista pintojen lisäksi myös ovenkahvat, vesihanat ja vessanpytty.

Mikäli kotona sairastetaan, tehosta siivousta ja pyyhi ainakin ne kodin paikat, joita usein kosketaan.

Lue myös: Käsidesit, joita haluat käyttää

3. Näe kotonaolo mahdollisuutena. Varsinkin jos pintaan pyrkii ahdistusta, voit yrittää torjua sitä puuhastelulla.

– Voit nauttia siitä, että on aikaa olla enemmän kotona! Lue kirjoja, katso leffoja, paista lettuja, Teija Jerkku kehottaa.

Jos on energiaa ja olo on hyvä, voi ryhtyä siivoamaan. Mikäli ei ole vuoteen katsonut vaatekaappeihin, voi käydä niitä läpi. Keittiön puolella voi napata näppärästi kaksi kärpästä yhdellä iskulla:

– Keittiönkaapit kannattaa käydä läpi. Samalla voi tarkistaa, onko riittävästi kotivaraa, Jerkku vinkkaa.

Voit kokata hyvää ruokaa pakkaseenkin kotivaraksi. Voit myös tehdä asioita, joista nautit: lukea rauhassa kirjaa tai lehtiä tai tehdä asioita, joita olet aina halunnut tehdä, mutta et ole ehtinyt.

Jos ahdistaa, kokeile meditointia tai minfulness-harjoituksia.

Huolehdi kotivarasta

Kotona oleva varasto ruokaa ja juomaa poikkeuspäivän varalle on nimeltään kotivara. Kotivaraa suositellaan varattavaksi ainakin kolmeksi päiväksi, mutta sairausaika voi kestää pitempäänkin. Kotivaran ohjeilla voi elintarvikkeita hankkia useammaksikin päiväksi.

Kotivaraksi kannattaa varata vain sellaisia ruokia, joita tulee normaalistikin käytettyä. Näin ruokien kierto sujuu eivätkä elintarvikkeet pääse vanhentumaan ja syntymään hävikkiä. Myös läheisten kotivara kannattaa tarkistaa.

Hyvin säilyviä elintarvikkeita ovat muun muassa näkkileipä, pähkinät, siemenet, kuivatut hedelmät, mehut, mehukeitot, murot, myslit, kala-, liha-, ja papusäilykkeet, pastat, linssit. Varaa tarvittaessa myös lastenruokia ja lemmikin ruokia.

Kotoilupuuhina voi myös tarkastaa viherkasvien kunnon talven jäljiltä ja tarvittaessa vaihtaa niille mullat.

– Jos on parveke tai piha, voi suunnitella, mitä sinne keväällä laittaa.

Moni havahtuu ikkunoiden likaisuuteen näin keväisin auringon alkaessa paistaa kirkkaammin. Ikkunat voi pestä, jos lämpötila on plussan puolella. Tosin ikkunanpesun voi myös vallan mainiosti lykätä katu- ja siitepölykauden jälkeiseen aikaan.

4. Vältä kyläilyä. Jos on flunssaa tai on muuten kipeänä, älä kyläile muiden luona, vaikkei kyseessä olisikaan korona.

Jos kutsut ihmisiä kotiisi, pese ainakin pinnat ja WC. Huolehdi vielä tarkemmin käsihygieniasta ja laita vieraita varten käsipyyhkeitä tarjolle.

5. Huolehdi iäkkäistä. Näinä aikoina ei vierailla ikäihmisten luona. Erityisesti ikääntyneiden kannattaa vältellä liikkumista paikoissa, joista voi saada tartunnan. Varmista, tarvitsevatko läheiset vanhukset ruokaa tai esimerkiksi lääkkeitä. Voit viedä vaikka kauppakassin ovelle.

– Ei jätetä ketään yksin, Teija Jerkku sanoo.

Marttojen nopea ohje varautumiseen

  • Pese kädet huolellisesti saippualla usein. Saippuan puuttuessa käytä käsidesiä.
  • Yski ja aivasta hihaasi.
  • Älä koskettele kasvojasi.
  • Pidä hansikkaat kädessä julkisissa tiloissa ja kulkuneuvoissa.
  • Älä kättele.
  • Huolehdi kotivara kuntoon.
  • Jos epäilet koronavirusinfektiota, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi.
  • Pohdi, mitä tietoa luet ja levität. Kuka sitä jakaa, miksi ja onko se tuorein tieto?

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi