Voi hyvin

Ravisuttava kokemus muutti Irina Björklundin elämän suunnan: ”Tajusin, että minun on tehtävä osuuteni ja otettava oma vastuuni tulevaisuudesta”

Ravisuttava kokemus muutti Irina Björklundin elämän suunnan: ”Tajusin, että minun on tehtävä osuuteni ja otettava oma vastuuni tulevaisuudesta”
Näyttelijä Irina Björklund koki jo lapsena olevansa osa luontoa. Hän hoitaa omaa maatilaa ja paimentaa vuohia. Vihreä elämäntapa on lähellä hänen sydäntään – mutta yksi kirja muutti hänen ajattelunsa suunnan.
15.12.2022

Lokkien kirkuna aamuauringossa. Paljaat jalat rantakallioilla. Kostean sammaleen tuoksu sateen jälkeen. Ahvenen nykäisy ongenvavassa. Villimustikoista siniset sormet.

Näyttelijä ja laulaja Irina Björklundin parhaimmat lapsuudenmuistot liittyvät luontoon. Hän kasvoi matkustaen Suomen, Ruotsin ja Ranskan välillä, kun perhe muutti vanhempien töiden mukana.

Kaikki lomat perhe vietti Suomessa saaristossa. Sienet ja marjat haettiin metsästä. Lintujen muuttopuuhat kirjattiin kesämökin päiväkirjaan.

”Olen pienestä pitäen kokenut olevani osa luontoa. Se on minulle maagista maahismaaperää. Jos minulle on olemassa jokin suurempi voima, se asuu luonnossa.”

Leppoisia kesäpäivämuistoja varjostaa nykyään synkkä pilvi. Irina on huolissaan siitä, saavatko tulevat sukupolvet nauttia samanlaisista elämyksistä kuin hän lapsena sai.

”Luonto viestittää meille monin tavoin, ettei se voi hyvin. Ilmasto lämpenee, kuivuus leviää ja meret rehevöityvät. Meidän on toimittava nyt, jos haluamme pelastaa maapallomme.”

Yhden kirjan lukeminen muutti Irinan elämän suunnan. Muutama vuosi sitten hän luki Sir David Attenborough’n kirjan Yksi elämä, yksi planeetta. Teos on tunnetun luontodokumentaristin vetoomus planeettamme puolesta.

Kirja tuo esille, kuinka ihmiset ovat hävittäneet suurimman osan villistä luonnosta maapallolta. Metsien hupeneminen ja luonnon monimuotoisuuden katoaminen ovat yksiä suurimpia syitä ilmastonmuutokseen.

Ravisuttava lukukokemus sai Irinan tekemään muutoksia niin arjen valinnoissaan kuin työelämässäänkin.

”Tarvitsin tuon potkun ymmärtääkseni, miten huonosti asiat planeetallamme todellisuudessa ovat. Tajusin, etten voi jatkaa elämääni ihmisenä ja taiteilijana ottamatta omaa vastuutani tulevaisuudestamme.”

Irina Björklund muutti puolisonsa ja poikansa kanssa Ranskan maaseudulle kymmenisen vuotta sitten. ”Perheeseemme kuuluvat nyt myös vuohet ja kanat.”

Villiä luontoa pitää suojella

Syyskuussa 2022 julkaistu kirja Haikuja ihmiskunnalle on Irinan taiteellinen vastaus Attenborough’n kutsuun toimia paremman huomisen puolesta. Kirjassaan Irina pohtii yhdessä muiden eri alan ammattilaisten kanssa, miten voisimme omassa arjessamme tehdä viisaita valintoja.

”Sekä kirjan tuotoilla että siihen liittyvällä Plant a Seed -levyllä ja konserttikiertueella tuetaan luonnonmetsien suojelua, puiden istuttamista ja rauhantyötä.”

Villiä luontoa pitää suojella, ja sitä on palautettava maapallolle niin paljon kuin mahdollista. Tämä on Irinan viesti ihmisille. Vaikka saamme lukea päivittäin huolestuttavia uutisia koskien ilmastomuutosta, Irinan mielestä ei pidä vaipua epätoivoon. Päinvastoin.

”Jokainen voi tehdä ekotekoja, niin maanviljelijä kuin kerrostaloasujakin. Tärkeintä on itse miettiä, miten juuri minä voin toimia luonnon hyväksi.”

Irina kannustaa aloittamaan pienistä valinnoista. Suosi ruokakaupassa luomua, lähituotantoa ja Reilun kaupan tuotteita. Vaihda pesuaineet ekologisempiin vaihtoehtoihin. Nurmikkoa leikatessa jätä pieni saareke apiloille perhosia ja pölyttäjiä varten.

Kaikki lähtee tilanteen vakavuuden tiedostamisesta ja omien valintojen tarkastelemisesta. Se, mitä ennen piti normaalina, ei välttämättä ole sitä enää.

Lapsuudenkesänsä Irina Björklund vietti saaristossa. ”Suloisimmat lapsuudenmuistoni sijoittuvat luontoon.”

Vähemmän lentomaileja

Yksi Irinan suurimmista tarkastelunkohteista on ollut matkailu. Lapsuudessa hän matkusti vanhempien työn takia usein. Matkoja tehtiin myös huvin vuoksi. Äiti vei Irinan Tunisiaan nauttimaan auringosta keskellä kylmää talvea. Koulun luokkaretki suuntautui Egyptiin.

Nuoruusvuosien matkustelu oli kuitenkin vielä pientä verrattuna siihen, mitä tuleman piti. 1990-luvun lopulla Irinan muutti näyttelijäpuolisonsa Peter Franzénin kanssa Yhdysvaltoihin.

”Työskentelin edelleen enimmäkseen Euroopassa ja vietin kesät Suomen saaristossa. Silloin, kun en ollut aktiivisesti kuvaamassa tai kiertueilla, sain kutsuja elokuvafestivaaleille eri puolille maailmaa. Lentokoneeseen hyppääminen oli helppoa, hauskaa ja normaalia.”

Vuonna 2013 Irina muutti perheensä kanssa Yhdysvalloista maaseudulle Etelä-Ranskaan. Yksi syy muuttoon oli lentomailien vähentäminen.

”Halusin päästä lähemmäs Suomessa asuvia vanhempiani. Lennän edelleen, mutta lyhempiä matkoja. Harkitsen myös tarkemmin jokaisen lentomatkani. Lomailen mieluiten kotona.”

”Kasvatan suurimmaksi osaksi ruokamme itse ja valmistan omaa teetä.”
Irina Björklund

Mielihyvää hyvistä valinnoista

Etelä-Ranskan kuuma ilmasto on haastava, mutta tarjoaa suotuisat olosuhteet puutarhan ylläpitoon. Oliivi- ja hedelmäpuut kukoistavat. Maasta nousee villejä yrttejä. Laventelin tuoksu leijailee pihan yllä. Vuohilta saa maitoa, ja pihamaalla tepsuttelevat kanat munivat tuoreita munia.

”Kasvatan suureksi osaksi ruokamme itse ja valmistan omaa yrttiteetä.”

Perheen omavaraisuus tuli testattua Ranskan tiukkojen koronarajoitusten aikaan.

”Pärjäsimme kohtalaisesti, vaikka emme käyneet viikkoihin kaupassa.”

Ruokaostoksilla Irinalla vierähtää pitkä tovi, sillä hän syynää tarkkaan tuoteselosteet.

”Jokaisen tuotteen kohdalla mietin, mistä ja miten se on kuljetettu. Jätän eksoottiset hedelmät ja soijapohjaiset eläinrehut kauppoihin ja pyrin suosimaan kaikessa lähituotantoa. Ostan niin vähän muoviin pakattuja tuotteita kuin mahdollista.”

Aina parhaimman valinnan tekeminen ei ole yksinkertaista. Joskus Irina joutuu puntaroimaan, onko parempi ostaa tavallista pesuainetta lähikaupasta vai lähteä autolla hakemaan ekologisempaa vaihtoehtoa matkan päästä.

Tärkein ekoteko hänelle on kasvisruoan suosiminen.

”Syön vastuullisesti tuotettua kalaa, mutten juuri lihaa. Lihan käytön vähentäminen vaikuttaa suoraan metsien tuhoon.”

Arkisten hyvien valintojen tekeminen on Irinasta hauskaa. Se on kuin innostava peli, jossa voi päästä aina seuraavalle tasolle. Hän ilahtuu muistaessaan ottaa kangaskassin mukaan kauppaan ja keksiessään pestylle muovipurkille uuden elämän.

Irinaa ei stressaa se, tekeekö hän tarpeeksi ekologisesti kestäviä valintoja. Tärkeintä on toimia.

”Motiivi pelastaa luonto ei voi lähteä syyllisyydestä. Ennemminkin tunnen mielihyvää siitä, että saan tehdä hyviä valintoja. Ne tuottavat minulle onnistumisen iloa. En kilpaile muiden kanssa, vaan teen oman parhaani.”

Irina yrittää elää rennosti.

”Vaikka harvemmin itse valmistan keittiössäni punaista lihaa, syön sitä useimmiten kylässä tarjottaessa. En haluaisi olla epäkohtelias vieras.”

Suuri puutarha ja pihan eläimet ovat Irinalle sekä työmaa että rentoutumiskeidas. Kanojen ja vuohien lisäksi myös hevoset, kissat ja koirat kaipaavat huolenpitoa.

”Eläinten kanssa oleminen hoitaa henkistä hyvinvointiani. Arkea rytmittävät maatilan työt.”

Irina Björklund näyttelee, kirjoittaa ja laulaa. Erikoistaitona hän osaa soittaa sahaa. Haikuja ihmiskunnalle -kirjaan liittyy myös musiikki.

Pikkuvaivat talttuvat luomukeinoin

Fyysisen hyvinvoinnin tärkein kulmakivi on Irinalle ruoka. Se on hänelle sekä nautintoa, polttoainetta että lääkettä. Hän hoitaa sairaudet jo ennen kuin ne puhkeavat.

”Pyrin aina taltuttamaan flunssat tai muut pienet vaivat luonnonmukaisin keinoin. Ympäristöstä löytyy luonnon rohtoja rosmariinista oliivinlehtiin ja timjamiin.”

Granaattiomena on Irinan voimaruokaa. Sen raikkaan kirpeät siemenet koristavat usein hänen kokkauksiaan.

”Punaiset siemenet ovat ranskalaisille kuin mustikka suomalaisille. Niitä kerään pakkaseen talteen talven varalle.”

Irina ei edes muista, milloin hän olisi viimeksi joutunut kääntymään lääkärin puoleen.

”Olemme todellakin sitä, mitä syömme. Kun tarjoaa keholle ravintorikasta ruokaa ja pyrkii elämään stressittömästi, pysyy terveenä.”

Irina on tyytyväinen siitä, että Ranskassa länsimainen lääketiede ja luontaishoidot kulkevat käsi kädessä. Ei ole lainkaan tavatonta, että lääkäri määrää luontaisrohtoja tai kirjoittaa reseptin homeopaattiseen valmisteeseen.

”Luonto tarjoaa paranemisvoimaa, niin Ranskassa kuin Suomessakin.”

Etelä-Ranskassa asuva Irina Björklund viettää vieläkin kesät Suomen saaristossa. ”Pohjoisen kasvattina kaipaan kesäisin viileämpiä lämpötiloja.”

Tärkeimmät arvot kirkastuivat

Reilu kymmenen vuotta sitten Irina ei tiennyt, että hän paimentaisi vuohia vuoristomaisemissa ja että lenkkipolkuja värittäisivät punaisina hehkuvat unikkopellot.

Elämänmuutos on tehnyt hyvää. Aiempaa yksinkertaisempi arki on tuonut mukanaan rauhan. Arvot ovat kirkastuneet entisestään.

”Tärkeintä minulle ovat perhe, rakkaus ja luonto.”

Irina pyrkii siihen, että hän antaisi eniten aikaa kaikkein tärkeimmille asioille.

”Saatan kieltäytyä työtarjouksesta sen takia, että haluan viettää aikaa kotona perheeni kanssa. Läheiset menevät minulla kaiken muun edelle. Taiteilijaperheessä joudumme tekemään myös kompromisseja. Emme voi ylläpitää maatilaa ja olla samaan aikaan työkeikoilla.”

Uransa alussa Irina teki innostuksesta ja kannuksia hankkiakseen monenlaisia töitä näyttelijänä ja muusikkona. Nykyään hän on entistä tarkempi siitä, että työ palvelee jollain tavalla hänen arvojaan.

”Minun täytyy saada työstäni tarpeeksi itselleni, enkä puhu nyt rahasta. Minulle on koko ajan tärkeämpää, että voin kokea tekeväni jotain merkityksellistä. Esimerkiksi Ylen Rauhantekijät-sarjan päärooli oli työtarjous, johon halusin tarttua. Oli upeaa saada sukeltaa rauhanneuvottelijoiden maailmaan ja heidän tärkeään työhönsä.”

Irina näyttelee, laulaa ja kirjoittaa. Erikoistaitona hän osaa soittaa sahaa. Hän ei koe edustavansa eri ammatteja, vaan olevansa taiteilija.

”Toisinaan välitän sanomaani elokuvan, toisinaan musiikin tai kirjan muodossa. Haluan taiteen kautta nostaa esille yhteiskunnallisesti tärkeitä aiheita, kuten luonnon suojelemista.”

Sodan, ilmastokriisin ja monien mullistusten keskellä Irina näkee joka päivä tapahtuvan paljon hyvää. Hän on tyytyväinen siitä, että uusi sukupolvi kasvaa erilaiseen tietoisuuteen ekologisista arvoista kuin edeltävät.

”Monille lapsille opetetaan nyt koulussa, että emme voi elää, jollemme toimi sopusoinnussa luonnon kanssa.”

Irina keskittyy tuntemaan kiitollisuutta ja nauttimaan arjen iloista. Iltaisin Etelä-Ranskassa vietetään teehetkeä.

Kuumaan veteen liukenee pihaltaan poimittuja yrttejä – sellaisia, joita keho juuri sinä päivänä tarvitsee. Välillä iskee kaipaus Suomen saaristoon, jossa lokit kirkuvat aamuauringossa.

Irina Björklund

on näyttelijä ja laulaja. Hän syntyi Ruotsissa ja eli lapsuutensa Suomessa ja Ranskassa. Teatterikorkeakoulussa opiskellut Irina on näytellyt useissa elokuvissa ja televisiosarjoissa niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänet muistetaan muun muassa elokuvasta Rukajärven tie. Musiikin saralla Irinan erikoistaito on laulamisen lisäksi sahan soitto. Hän on naimisissa näyttelijä ja kirjailija Peter Franzénin kanssa. Ranskassa asuvalla pariskunnalla on vuonna 2007 syntynyt poika.

Irina Björklund tekee joka päivä pieniä arjen valintoja luonnon hyvinvoinnin puolesta. ”Haluan tehdä oman osuuteni ja kannustaa toisia tarttumaan toimeen.”

Taidetta luonnon puolesta

Irinan esikoiskirjan Haikuja ihmiskunnalle tuotoilla istuteaan puita ja suojellaan Suomen luonnonmetsiä.

Kirjan rinnakkaisteos, Plant a Seed -levy, julkaistiin digitaalisesti sekä kierrätysvinyylinä. Kuuntelemalla levyn kappaleita ja katsomalla musiikkivideoita kuulija istuttaa puita. Musiikista vastaa The Shubie Brothers.

Projektissa ovat mukana myös valokuvaaja-muusikko Janne Haavisto ja graafikko Yann Chapus, sekä tarinankertoijia ympäri maailman: Irinan aviomies Peter Franzén, vuoristokiipeilijä Bouchra Baibanou, näyttelijät Daniel Henney ja Ramiro Blas, runoilija Claudio Pozzani sekä nuoret ilmastolähettiläät Ketsia Passou ja Emmanuel Jidisa.

Irina Björklund & The Shubie Brothers nähdään Haikuja ihmiskunnalle -livekiertueella helmikuussa 2023.

2 kommenttia