Terve.fi

Yleistietoa influenssasta

Yleistietoa influenssasta
Influenssa tarttuu pisara- ja kosketustartuntana hengitystie-eritteiden välityksellä. Suomessa influenssa epidemia ajoittuu yleensä joulu-huhtikuulle ja kestää 1–2 kuukautta.

Suomessa influenssa esiintyy yleensä 1–2 kuukautta kestävinä epidemioina. Epidemiat Suomessa ajoittuvat yleensä joulu-huhtikuulle. Tämän jälkeen voi esiintyä hajatapauksia. Eteläisellä pallonpuoliskolla influenssaan voi sairastua myös Suomen kesäkuukausina. Influenssa tarttuu pisara- ja kosketustartuntana hengitystie-eritteiden välityksellä. Influenssaepidemiat lisäävät merkittävästi poissaoloja koulusta ja työstä. Influenssa voi olla voimakasoireinen tauti, mutta se on terveille harvoin vaarallinen. Kuolintapaukset liittyvät yleensä vain vanhoihin ikäluokkiin ja riskiryhmiin.

Influenssan aiheuttaja

Maasta toiseen nopeasti leviäviä epidemioita aiheuttavat nykyisin influenssa A-viruksen ja influenssa B-virukset. Influenssa tarttuu läheisessä kontaktissa pisara- ja kosketustartuntana. Ajankohtaiset epidemiatiedot ovat tarkasteltavissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta.

Influenssan seuranta

Influenssan takia kannattaa hakeutua lääkäriin, mikäli kuume nousee todella korkeaksi, vointi menee poikkeuksellisen huonoksi tai oireet lievittyvät ensin, mutta sitten pahentuvat uudelleen. Riskiryhmiin kuuluvilla kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin herkemmin.

Influenssan periytyvyys

Influenssan aiheuttaa influenssavirus, joka tarttuu ja leviää kosketuksen ja hengitysilman välityksellä. Influenssa ei ole periytyvä sairaus.

Influenssan yleisyys

Influenssaa esiintyy Suomessa joka talvi. Influenssaepidemioiden tiheän esiintymisen tekee mahdolliseksi virusten jatkuva antigeeninen muuntuminen ja tämän vuoksi myös influenssarokotetta on muutettava vuosittain. Poikkeuksellisen voimakkaat influenssaviruksen muuntumiset aiheuttavat maailmanlaajuisen epidemian eli pandemian, joita on ilmennyt maailmassa 10–40 vuoden välein. Viimeisin pandemia oli vuonna 2009 Sikainfluenssa (A/H1N1-virus).

Influenssan ennuste

Suurinta sairastuvuus influenssaan on lapsilla. Kuolleisuutta influenssaan esiintyy vanhuksilla ja perustaudin vuoksi riskiryhmiin kuuluvilla. Riski sairastua vakavaan influenssaan kasvaa iän myötä, vaikka henkilö ei kuuluisikaan riskiryhmään.

Lähteet:

Tietoa potilaalle: Influenssa, Lääkärikirja Duodecim 2018.

Influenssa, Lääkärin käsikirja, Duodecim 2017.

Asetyylisalisyylihappo (ASA, aspiriini) tulehduskipulääkkeenä, Lääkeopas Duodecim 2017.

Influenssa, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2011.

ICD10:

J09 Influenssa, aiheuttaja tietyt tunnistetut virustyypit

J11 Influenssa, virusta ei ole osoitettu

Julkaistu: 6.8.2019
Kommentoi »