Terve.fi

Imetyspainostus historiaan ja käytännön tukea äideille

Imetyspainostus historiaan ja käytännön tukea äideille
Alkaneen Imetysviikon myötä Imetyksen tuki ry julistaa pannaan kaikenlaisen imetyspainostamisen ja kaikille käypien ohjeiden jakamisen. Tärkeintä äitien tukemista on luottaa heihin ja antaa heidän olla rauhassa vauvojensa kanssa, järjestö painottaa ja vaatii äitiyttä takaisin äideille lääkäreiltä, neuvoloilta, opettajilta, tavoiteohjelmilta, suositusten laatijoilta, hyvää tarkoittavilta naapureilta ja kaikilta muiltakin äitien esineellistäjiltä.
Julkaistu: 14.10.2008
Nyt 2000-luvulla tunnustetaan, että suositukset ilman asiantuntevaa käytännön opastusta ovat aiheuttaneet sukupolvittain imetyskatastrofeja: ehtyneitä maitoja ja itsensä epäonnistuneeksi tuntevia äitejä. Imetyksen tuen puheenjohtaja Karla Lopin mukaan uuden tutkimuksen myötä on palattu juurille ja löydetty imetyksen ehkä määrittävimmäksi tekijäksi äidin ja vauvan hyvä mieli ja sen tuottaman hellyyshormoni oksitosiinin vaikutus.
- Äideille on jo piirilääkäri Lönnrotin ajoista painotettu, että lapsia on imetettävä. Samalla on yritetty taivuttaa äidin ja vauvan välistä yksilöllistä, sukupolvelta toiselle luontevasti siirtyvää imettämisen käytännön taitoa kellojen ja aikataulujen tahtiin, Loppi kuvailee.
Konkreettista tukea, kokemusten jakamista ja vastauksia kysymyksiin yhdistys antaa, kun niitä pyydetään, esimerkiksi valtakunnallisessa, lisämaksuttomassa Imetystukipuhelimessa ja imetystukiryhmissä eri puolilla maata. Tarkoituksena on auttaa äitejä saavuttamaan heidän itse asettamansa tavoitteet imetyksessään.
Lokakuun 13. – 19. vietetään Pohjoismaissa Maailman imetysviikkoa teemalla “Äiti on tärkeä”. Imetyksen tuki ry kohtaa päivittäin äitejä, jotka kokevat olevansa hukassa heihin kohdistuvien vaatimusten kanssa. Imetys on vain yksi äitiyden “täytyy haluta ja täytyy osata” -alueista, mutta sellaisena edustava.
Maailman imetysviikon organisoi YK:n yhteistyöjärjestö World Alliance for Breastfeeding Advocates. Suomessa viikon päätapahtuma on seminaari Helsingissä tiistaina 14. lokakuuta. Seminaarin järjestävät Imetyksen tuki ry, Metropolia Ammattikorkeakoulun Kätilökoulutus, Suomen Vauvamyönteisyyskouluttajat ry ja Suomen Kätilöliitto.
Kommentoi »