Terve.fi

Imetys vähentää äitien stressiä

Imetys vähentää äitien stressiä
On yleisesti tunnettua, että äidinmaito on vauvalle parasta mahdollista ravintoa. Kanadalaistutkimuksen mukaan imetyksen hyöty on molemminpuolista. Tutkimuksen mukaan imetys nimittäin näyttää vähentävän äidin stressiä.
Julkaistu 7.9.2005

Tutkimuksessa verrattiin 25 imettävän ja 25:n tuttipullolla vauvaansa syöttävän äidin reaktioita stressaaviin tilanteisiin. Äideillä oli yksi tai useampia lapsia. Heidät altistettiin erilaisille stressaaville tilanteille. Osa niistä oli selkeästi tunnekuohuja aiheuttavia, kuten kadonneista tai pahoinpidellyistä lapsista kertovat videot ja osa vain muuten stressaavia, kuten julkinen esiintyminen. Stressi arvioitiin syljen kortisolipitoisuuden (stressihormoni) perusteella.

Imettävien äitien stressihormonitasot olivat matalampia kuin pullolla ruokkivien äitien. Tämä tuli ilmi sekä tunnekuohuja aiheuttavissa, että vain muulla tavalla stressaavissa tilanteissa. Imetyksen vaikutus näytti kuitenkin olevan suurimmillaan useamman lapsen synnyttäneillä naisilla. Tämä viittaa siihen, että imetyksen tuoma stressin lievittyminen voimistuu, kun nainen imettää toistuvasti. On myös mahdollista, että imettävät äidit pystyvät suodattamaan voimakkaita tunteita herättävät tilanteet muuten pelottavista tilanteista paremmin kuin tuttipullolla lapsensa ruokkivat. Hyvistä tuloksista huolimatta osa imettävistäkin äideistä näytti reagoivan stressiin melko voimakkaasti, mikä voi olla vauvan kannalta haitallista. Tällainen stressi voikin johtaa synnytyksenjälkeiseen masennukseen, mutta imetys näyttäisi voivan osaltaan suojata tältä.

Kommentoi »