Terve.fi

Imetys saattaa ehkäistä nivelrikkoa

Imetys saattaa ehkäistä nivelrikkoa
Yli vuoden lastaan imettäneiden naisten alttius sairaustua nivelrikkoon oli puolet pienempi kuin niillä, jotka eivät olleet koskaan imettäneet.
Julkaistu: 15.5.2008

Malmon yliopistossa Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan yli vuoden lastaan imettäneiden naisten alttius sairaustua nivelrikkoon oli puolet pienempi kuin niillä, jotka eivät olleet koskaan imettäneet.

Yhdestä kuukaudesta vuoteen imettäneillä riski väheni 25 %. Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että pelkkä lapsen saaminen ei suojannut naisia altistumasta nivelrikkoon.

Tutkijat ovat hämmästyneitä tuloksista, sillä aiempien tutkimusten perusteella imetystä pidettiin riskitekijänä nivelrikon kehittymiselle pienelle osalle ensi kertaa synnyttäneistä naisista.

Tutkijoiden mukaan sairauteen altistumista ei tunneta vielä tarpeeksi, mutta pitkällä aikavälillä nivelrikkoon sairastuminen saattaa vähentyä myös imettävien naisten terveempien elämäntapojen vuoksi.

Nivelrikko eli artroosi on yleisin nivelsairaus Suomessa sekä muualla maailmassa. Se on pitkäaikainen (krooninen) tauti, jonka esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Yleisimmin nivelrikkoa esiintyy lonkassa, polvessa sekä selkärangan ja käden nivelissä.

Nivelrikkoon ei ole tähän mennessä löydetty parantavaa lääkehoitoa. Enemmistö tulee toimeen sairautensa kanssa, ja painonhallinnalla sekä lihasvoimien ylläpidolla voidaan rajoittaa taudin etenemistä.

Kommentoi »