Ihon ikääntyessä sen hoitamat toiminnot hidastuvat ja ihon rakenne muuttuu. Solujen uusiutuminen, talin ja hien eritys hidastuu, puolustuskyky heikkenee, lämmönsäätely ja tuntoaistimukset häiriintyvät.
Vanhusten ihon uloimman kerroksen, sarveiskerroksen, solumäärä vähenee. Se ohenee ja irtoaa herkästi; siihen syntyy täten pinnallisia vaurioita, kuten haavaumia. Haavaumien syntyminen johtuu myös ihonalaisen verisuonituksen heikentymisestä. Heikentynyt verisuonitus osaltaan hidastaa haavan paranemista. Myös ihonalaiset verenpurkaumat yleistyvät verisuonimuutosten takia.
Lue lisäksi ihon rakenteesta ja tehtävistä.
Orvaskedessä ja verinahkassa sijaitsevien, pigmentaatiosta huolehtivien solujen (melanosyytit) määrä vähenee. Ihosta tulee alttiimpi auringon vaikutuksille, kuten palamiselle ja ihon pigmentaatiosta tulee epätasaisempi.
Kollageeni on elimistön proteiini eli valkuaisaine, jonka säikeitä on verinahkassa verkkomaisesti rakentuneena. Tämä rakenne antaa iholle lujuutta ja mahdollistaa sen liikkumisen. Toisen proteiinin (elastiini) muodostamat säikeet mahdollistavat ihon venytyksen ja erityisesti ihon palautumisen venytyksen jälkeen normaaliin muotoonsa. Näiden rakenteiden välissä verinahkassa on soluja ja kudoksia, jotka pystyvät sitomaan vettä.
Ikääntyessä nämä rakenteet menettävät ominaisuutensa, iho muuttuu vähemmän taipuisaksi ja kimmoisaksi. Vesimäärän vähentyessä iho muuttuu kuivemmaksi, ryppyisemmäksi ja ohuemmaksi. Ikääntyessä ihonalainen kudos ohenee, mikä aiheuttaa ihon riippumisen. Tätä lisää myös samanaikainen lihasten surkastuminen.
Myös hiukset, häpykarvoitus, kainalo- ja rintakarvoitus harvenevat iän myötä. Tämä johtuu karvatuppien määrän vähentymisestä. Hiusten harmaantuminenkin on merkki ikääntyvästä ihosta, sen aiheuttaa pigmenttiä tuottavien melanosyyttien rappeutuminen. Myös ihossa sijaitsevien hermopäätteiden määrä pienenee. Varsinkin tunto (esim. sormenpäissä) voi olla alentunut.
Erityisesti naisilla iän mukana havaittava ihomuutos on myös ihon laskimoiden laajentuminen. Tämä muutos on havaittavissa sinertävinä kiemuroina, erityisesti jalkojen alueella, nilkoissa ja säärissä.
Lähteet:
Matti Hannuksela, Sirkku Peltonen, Timo Reunala, Raimo Suhonen (toim.), Ikääntyvä iho, Ihotaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2011.