Terve.fi

Ikääntyvän ihon hoito

Ikääntyvän ihon hoito
Ikääntyvä iho hoidetaan itse. Ihon kuivuuteen ja laskimovaivoihin voi vaikuttaa itse rasvojen ja liikunnan avulla. Lue lisää.
Julkaistu 4.6.2018

Ikääntyvän ihon hoito perustuu valistukseen ja omahoitoon. Ihon kuivuutta voidaan hoitaa erilaisilla ihon kosteutta lisäävillä rasvoilla ja voiteilla.

Laskimovaivoihin on saatavilla pinnallisesti verihyytymiä liuottavia voiteita, kuitenkin liikunta on tähän vaivaan paras hoito. Liikunta paitsi auttaa laskimovaivoihin, myös hidastaa lihasten surkastumista.

Auringonvalolta suojautuminen on olennaista, ja sen voi toteuttaa hakeutumalla varjoon, välttämällä keskipäivän petollista aurinkoa sekä käyttämällä suojaavaa vaatetusta yhdistettynä riittävän voimakkaisiin suojavoiteisiin.

Auringon UV-säteet paitsi aiheuttavat ihosyöpää ja erilaisia pigmenttivirheitä, myös nopeuttavat elastiinisäikeiden rappeutumista.

Käsien pesu saippualla kuivattaa usein käsiä, mikä lisää kutinaa ja ihon halkeilua.

Tupakointi heikentää ääreisverenkiertoa ja siten edesauttaa verisuonimuutosten ilmaantumista, ja sillä on todettu olevan myös ihon kollageenia rappeuttavaa vaikutusta. Tupakoinnin lopettaminen on siksi aina suositeltavaa.

Lähteet:

Matti Hannuksela, Sirkku Peltonen, Timo Reunala, Raimo Suhonen (toim.), Ikääntyvä iho, Ihotaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2011.

Kommentoi »