Terve.fi

Ihokeliakia (Dermatitis herpetiformis, DH)


Keliakiaa ilmenee kahtena muotona, suolisto- ja ihokeliakiana. Suomessa keliakiaa sairastaa noin 5000 henkilöä. Suolistokeliakiaa tavataan kolme kertaa yleisemmin kuin ihokeliakiaa.

Kaikilla keliakiapotilailla on taudille tyypillisiä suolistomuutoksia, vaikka heillä ei vatsaoireita olisikaan. Tavallisimmin keliakia alkaa 20- 40 ikävuoden välillä. On mahdollista, että diagnosoimattomia keliaakikkoja olisi myös runsaasti.

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Nukkalisäkkeiden surkastumisen ja limakalvon tulehdusreaktion seurauksena ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.

Keliakian oireita voivat olla jatkuva ripuli, laihtuminen, ummetus, anemia ja eriasteiset imeytymishäiriöt.

Vähäoireisessa keliakiassa oireet ilmenevät erilaisina vatsavaivoina tai yleisenä huonokuntoisuutena ja väsymyksenä.

Keliakian monimuotoisuutta kuvastavat myös suoliston ulkopuoliset oireet, kuten hampaiden kiillevauriot, niveloireet tai erilaiset neurologiset oireet.

Keliakia on periytyvä sairaus.

Ihokeliakian oireet

Ihokeliakian pääoire on kutina ja taudille tyypilliset kirkkaat nesteen täyttämät rakkulat. Rakkuloiden koko on 2-6 mm. halkaisijaltaan. Rakkuloita esiintyy kyynärpäissä, polvissa, pakaroissa, hartioissa ja hiuspohjassa. Rakkuloita voi nousta myös kämmeniin ja jalkapohjiin. Toisinaan suussa olevat keliakiarakkulat muistuttavat erehdyttävästi herpestä.

Koska ihottuma kutisee kovasti, raapiminen rikkoo rakkulat nopeasti. Useasti ihottuma-alueilla nähdäänkin vain raapimajälkiä ja rupia.

Ihokeliakian toteaminen

Ihokeliakia todetaan koepalalla. Diagnoosia varten otetaan koepala terveeltä näyttävästä ihosta. Immunohistologisessa tutkimuksessa löydetään tyypillisiä IgA-vasta-aineita ihon rakenteissa. Täydellisessä keliakiatutkimuksessa otetaan myös ohutsuolesta koepala, jossa näkyvät keliakialle tunnusomaiset muutokset. Myös verikokeessa on vasta-aineita löydettävissä noin 80 %:lla keliaakikoista.

Ihokeliakian hoito

Ihokeliakian hoito kuuluu mieluiten erikoislääkärin diagnosoitavaksi ja hoidettavaksi.

Ihokeliakian hoito on gluteeniton ruokavalio, jonka vaikutus tuntuu muutaman kuukauden kuluessa.

Hoidon alussa käytetään useasti sisäisenä lääkityksenä dapsonia. Lääke on saatavana vain erityisluvalla. Lääkitys voidaan aloittaa vasta kun ohutsuolikoepalakin on otettu.

Ihokeliakia pysyy oireettomana tai ainakin vähäoireisena gluteenittomalla ruokavaliolla. Jotkut keliaakikot tarvitsevat dapson-lääkitystä myös ruokavaliohoidon aikana.

Lähde:

Lääkärikirja Duodecim

25.9.2009

Matti Hannuksela, ihotautien erikoislääkäri

Julkaistu: 11.3.2010