Terve.fi

Hyönteisenpuremat


Maailmanlaajuisesti tunnetaan useita satoja lajeja verta ravinnokseen käyttäviä hyönteisiä, jotka voivat purra ihmistä etsiessään ravintoa.
Teksti Toimitus

Maailmanlaajuisesti tunnetaan useita satoja lajeja verta ravinnokseen käyttäviä hyönteisiä, jotka voivat purra ihmistä etsiessään ravintoa. Suomen oloissa ihmiselle haitallisia on vähän. Tunnetuin purija lienee syyhypunkki.

Mitä hyönteisenpuremassa tapahtuu?

Hyönteisenpuremalla on monta mahdollista vaikutusmekanismia. Purema voi aiheuttaa ihoon mekaanisen vaurion ja ihoon saattaa jäädä vieraskappale, joka aiheuttaa vierasesinereaktion. Hyönteisen ihmiseen ruiskuttamalla aineella voi olla suora paikallinen myrkytysvaikutus tai se aiheuttaa allergisen reaktion (mehiläinen, ampiainen, hyttynen). Hyönteinen voi aiheuttaa kosketusreaktion ja se voi tunkeutua ihon sarveiskerrokseen (syyhypunkki). Raapimisen seurauksena voi lisäksi syntyä bakteeritulehdus. Ihmisiä purevat hyönteiset saattavat myös levittää sairauksia (Borrelia, Pogostan tauti, Kumlingen tauti jne.).

Miltä hyönteisenpurema näyttää?

Hyönteisenpurema aiheuttaa yleensä punaisen kutiavan näpyn tai paukaman (nokkospaukama), joka intensiivisen raapimisen seurauksena rikkoontuu. Myöhemmin iholla näkyy vain raapimajälki. Joskus ehjän näpyn keskeltä saattaa löytyä pieni vesikello. Bakteeritulehdus voi aiheuttaa paiseen, ruusunnäköisen laajan punoituksen sekä imusolmuketurvotusta. Yleensä hyönteisenpurema paranee muutamassa päivässä, mutta kuukausienkaan oireilu ei ole harvinaista. Oireilun pitkä kesto aiheuttaa usein hämmennystä esimerkiksi, kun kesän hyönteispuremat eivät parane, vaikka pakkanen paukkuu.

Hyttyset ja paarmat (Suomessa 4650 lajia)

Hyttyset, mäkärät, polttiaiset ja paarmat aiheuttavat yleensä ihmiselle vain paikallisia reaktioita. Mekanismi reaktion takana on I tyypin allergia tai IV tyypin allergia. Viemärihyttynen asustaa lattiakaivoissa ja käy puremassa öisin. Hirvikärpänen menee vaatteiden alle ja hiuksiin. Sen aiheuttama märkivä näppy kestää useita päiviä.

Kirput

Nykyään vanhan ajan vitsaukset ihmiskirppu ja lutikka ovat harvinaisia, mutta sen sijaan koirien, kissojen, lintujen ja oravien kirput saattavat purra ihmisiäkin. Kirppujen aiheuttamat näpyt esiintyvät usein jonossa. Lintukirput purevat erityisesti keväällä ja syyskuussa.

Mehiläinen ja ampiainen

Mehiläinen ja ampiainen aiheuttavat tunnetusti melko voimakkaita paikallisreaktioita, mutta voivat aiheuttaa myös yleisoireita, jopa niin sanotun anafylaktisen reaktion. Anafylaktinen reaktio syntyy yleensä puolen tunnin sisällä. Atoopikot saavat muita herkemmin yleisreaktiota.

Satiainen

Satiaisen aiheuttama sukupuolielinten karvoitusalueen tauti luetaan sukupuoliteitse leviäviin tauteihin.

Punkit

Punkit ovat viime vuosin nousseet julkisuuteen sen jälkeen, kun selvisi, että ne voivat levittää Borrelia burgdorfei-nimistä bakteeria. Kyseinen bakteeri aiheuttaa salakavalaa tautia, johon voi liittyä oireita sydämessä, aivoissa ja nivelissä. Iho on tärkeä elin, koska Borrelian ensioireet näkyvät usein ihossa. Borrelia aiheuttaa erythema migrans-nimisen ihottuman, jolle on tyypillistä punkin pureman ympärille kehittyvä, hitaasti etenevä punainen rengas.

Syyhypunkki (Scabies)

Syyhypunkki on ainoa Suomessa tavattava hyönteinen, joka elää ihmisen ihossa. Se kaivaa itselleen käytäviä ihon sarveiskerrokseen. Aina ei kuitenkaan käytäviä löydy, vaan ainoana löydöksenä ovat näpyt, vesikellot ja raapimajäljet. Tautiin liittyvä kutina on voimakas ja häiritsee usein yöunta. Syyhypunkki leviää herkästi ja tarttuu usein koko perheeseen. Oireet alkavat noin 2 viikon sisällä tartunnasta. Syyhypunkin esiintyvyys ei ole vähentynyt, vaikka yleinen hygieniataso on parantunut. Esiintyvyyshuiput ilmenevät syklisesti 2-3 vuoden välein. Ilmiön syytä ei tunneta. Syyhypunkin hoidossa täytyy olla erityisen huolellinen ja tarkka. Suurin syy hoidon epäonnistumiseen on väärin toteutettu hoito.

Julkaistu: 11.3.2010