Kauneus & Terveys

Jenni Ahtiainen: Huono kuulo teki minusta seinäkukkasen


Asustesuunnittelija Jenni Ahtiainen sai nelikymppisenä selityksen sille, miksi oli tuntenut olonsa tyhmäksi ja ulkopuoliseksi. Jennillä todettiin keskivaikea kuulovamma. Järkytyksestä seurasi lopulta jotain hyvääkin.
Kuvat Pia Inberg

Mitä sä sanoit? Jenni Ahtiainen hoki ärsyyntyneenä. Hänen kahdeksanvuotias poikansa puuhasteli toisessa huoneessa ja puheli äidilleen niitä näitä. Jenni ei kuullut.

Kun aviomies joutui toistamaan asiansa kolmesti eikä Jenni vieläkään kuullut, mies huusi. Taas ärsytti.

Hän alkoi säikähdellä miestään ja lapsiaan.

– Sain slaagin joka kerta, kun en kuullut, että joku oli kävellyt minua kohti ja oli yhtäkkiä vieressäni.

Ravintolassa ja keikoilla Jenni hivuttautui melkein juttelukaverin naamaan kiinni, jotta olisi saanut selvää toisen puheesta. Ihmiset hämmentyivät, perääntyivät. Olemme hyvin tottuneita 70 sentin turvarajaan.

– Tykkään huomiosta. Huono kuulo teki minusta seinä­kukkasen, sillä en pystynyt keskustelemaan täysillä. Tuntui, että muut pitivät minua tyhmänä sen takia, etten ymmärtänyt, mitä minulle sanottiin.

Matalat äänet olivat hankalimpia, etenkin jos keskustelukumppani oli möreä-ääninen mies, joka artikuloi epäselvästi ja piti tuoppia suunsa edessä.

– Vokaalit saattoivat erottua, mutta konsonanttien puuttuminen teki puheesta puuroa. Huulilta lukeminen oli ainut keino saada puheesta selvää.

Vuonna 2015 Jenni heräsi kesken unien. Korvasta valui jotain tyynylle. Se oli verta. Hän meni lääkäriin.

Bono, Marilyn Manson, Snoop Dogg. Näiden ja muidenkin maailmantähtien kaulassa on nähty Jennin asuste­merkin nahkaisia solmioita. Hän on myös sisustanut ravintoloita ja asuntomessukoteja sekä suunnitellut huonekaluja ja valaisimia.

Jennin ura olisi voinut kulkea hyvin eri suuntaan ilman terveysongelmaa, joka lääkärikäynnillä paljastui.

Hänellä diagnosoitiin keskivaikea kuulovamma. Verentulo oli johtunut oikean korvan tärykalvon puhkeamisesta. Flunssainen Jenni oli ilmeisesti aivastanut.

Eikä siinä vielä kaikki. Vasemmasta korvasta löytyi kuuloluun kehitysvamma, joka oli ollut hänellä aina.

Hän ei ollut tajunnut, että kuuli huonommin kuin muut.

Miten Jenni keksi ryhtyä luomaan kauniita kuulokojekoruja? Entä miksi hänellä on tatuoituna sana "rehellisyys" kaulallaan? Lue koko juttu uusimmasta Kauneus & Terveys -lehdestä 13/2019!

Julkaistu: 4.10.2019