Terve.fi

Hormonikierukka hoitaa

Hormonikierukka hoitaa
Ehkäisyyn tarkoitettu hormonikierukka on hyvä vaihtoehto kohdunpoistolle liian runsaita kuukautisia hoidettaessa. Kierukkahoito tulee myös leikkausta halvemmaksi, selviää yliopistollisten naistenklinikoiden ja Stakesin VUOKKO-tutkimuksesta. Tuloksista kerrottiin kansainvälisessä lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.
Julkaistu 28.6.2006

Sekä hormonikierukka että kohdunpoisto paransivat merkittävästi tutkimuksessa mukana olleiden, runsaista kuukautisista kärsivien 236 naisen elämänlaatua. Vuoden seurannassa hormonikierukka tuli kuitenkin kohdunpoistokeikkausta noin kolme kertaa halvemmaksi, ja samalla vältettiin leikkaukseen liittyvät komplikaatiot.

Lähes kolmannes naisista kärsii jossakin vaiheessa elämässään liian runsaista kuukautisista. Vaiva voi olla paitsi kivualias, myös henkisesti raskas ja aiheuttaa ahdistuneisuutta, masennusta ja ongelmia seksuaalielämässä. Noin 12 prosenttia naistentautien poliklinikoille tulevista lähetteistä on tehty runsaiden kuukautisten takia, ja puolet naisista päätyy kohdunpoistoon. Suomessa tehdään vuosittain noin 11 000 kohdunpoistoa.

Kommentoi »