Terve.fi

Hoitajan rankat kokemukset: Hyvä päivä on sellainen, ettei tapahdu vahinkoja

Hoitajan rankat kokemukset: Hyvä päivä on sellainen, ettei tapahdu vahinkoja

Mitä voi olla arki suomalaisessa psykiatrisessa sairaalassa?
Mainos

Syytetään ja uhkaillaan ja jatkuvasti pitää olla varuillaan. Osa kollegoista käyttäytyy huonosti, osa potilaista yrittää pyörittää henkilökuntaa pillinsä mukaan. Suomalaisen hoitajan kirjoittama kirja omista työkokemuksista maalaa karua kuvaa – mutta ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin.

– Hoitajan hyvä työpäivä on sellainen, ettei ole tapahtunut minkäänlaisia vahinkoja. Hän on saanut työskennellä ilman haukkumista ja uhkailua. Esimieskin on ollut asiallinen ja siedettävä. Sairaaloista löytyy huonosti käyttäytyviä osastonhoitajia, lääkäreitä, ylihoitajia ja muuta johtoa sekä oikukkaita psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä.

Näin kuvailee Marja-Liisa Vilhunen kirjassaan Hoitajan arkipäivä (Reuna, 2016). Vilhunen selviytyi eläkkeelle asti lähes 40 vuoden hoitajanuran jälkeen, vaikka jaksaminen oli välillä lujilla. Nyt hän kertoo kirjassaan arjesta psykiatrisessa sairaalassa. Näkökulma on lähinnä Vilhusen oma, joskin lisäksi hän käyttää jonkin verran esimerkiksi lakitekstejä.
 

Mitkä ovat onnenhetkiä?

Psykiatrisessa sairaalassa työskentely on usein vaivalloista, ja hoitaja joutuu kohtaamaan paljon kielteisiä asioita. Hoitajaa syytetään ja uhkaillaan. Hän saa olla varuillaan sekä potilaiden että johdon vuoksi. Ymmärrystä ei heltiä, jos jokin lipsahdus tapahtuu. Kaikki syytteet ja mitä hulluimmat väittämät tutkitaan, koska niitä ei voi jättää huomiotta, kirjoittaa Vilhunen.

Myös iloa ja hyviä hetkiä on mahtunut uran varrelle. Suurimpia onnenhetkiä Vilhunen kertoo kokeneensa, kun erittäin sairas potilas edistyi hoidoissaan. Työn sujuvuutta ja jopa lennokkuutta pääsi tuntemaan joissakin ryhmätilanteissa, esimerkiksi silloin, kun aamuryhmän tunnelma oli leppoisa ja päästiin mukavaan keskusteluun.

– Ryhmän ohjaajana tunsin itseni kuin orkesterin johtajaksi, joka sai ilmoille kauniit melodiat. Kokemus oli matava ja tunnelma jokaisen aistittavissa.
 

Potilaat lähettivät kuulumisia hoitajille

Vilhunen arvostelee sitä, että potilaat kotiutetaan nykyään usein liian pikaisesti psykiatrisesta sairaalasta. Mutta poikkeuksiakin on:

– Viimeisin työpisteeni oli ilokseni osasto, jossa potilaita saatiin hoitaa, eikä tarvinnut ajan hengen mukaisesti lempata kesken pois, kirjoittaa Vilhunen.

Hän kertoo, että hoitajat olivat potilaiden elämässä tärkeässä asemassa. Osastolta lähtemisen jälkeen osa potilaista lähetti joillekin hoitajista sähköpostia kuulumisistaan. Viestinvaihto ei vienyt paljon aikaa, mutta antoi potilaille turvallisuudentunnetta kotiutumisen jälkeen.

Vilhusen vinkkejä nuorille hoitajille (psykiatrisessa sairaalassa):

• Kannattaa opetella tekemään raja työn ja vapaan välille. Töitä ei voi viedä kotiin vaitiolovelvollisuudenkaan takia.

• Vapaa-aikana on hyvä harrastaa jotain intohimoisesti. Hyvä harrastus antaa voimia myös työhön. On aivan perusteltua esittää toiveita työvuorolistoille harrastuksen vuoksi.

• Vaikeista potilaista kannattaa keskustella työkaverien kanssa. Osa potilaista yrittää pyörittää henkilökuntaa oman pillinsä mukaan. On parasta, että yhteisistä linjauksista ja säännöistä pidetään kiinni. Tulee vaikeuksia, jos hoitaja ryhtyy kaveeraamaan potilaan kanssa muuta henkilökuntaa vastaan.

• Hoitosuhteen onnistumisen kannalta olisi hyvä, jos hoitaja pystyisi edes hivenen pitämään potilaastaan. Negatiivinen asenne välittyy potilaalle. ”Psykiatrisen potilaan tärkein apu tulee hoitosuhteesta ja empaattisesta hoitajasta.”

• Psykiatriselle potilaalle voi sanoa kaikki pyynnöt ja käskyt ystävällisesti. (Siivoa jälkesi vs. Olisitko hyvä ja siivoaisit jälkesi) Pyyntö toteutetaan helpommin, kun sen esittää ystävällisesti. ”Jos osastolla tulee tavaksi puhua kauniisti, yleinen ilmapiiri on viihtyisämpi ja huutaminen ja rähjääminen vähenevät.”

• Selusta on viisasta turvata ja kirjaaminen kannattaa tehdä juuri niin kuin on määrätty, vaikka koukerot tuntuisivat älyttömiltä.

• Kun potilaalla on jokin uusi ongelma tai vaiva, pitää ilmoittaa lääkärille. ”Hoitajan on turha ottaa itselleen suurempaa vastuuta kuin hänelle kuuluu, eikä missään tapauksessa kannata riskeerata ja leikkiä lääkäriä.”

Lähde: Marja-Liisa Vilhusen kirja ”Hoitajan arkipäivä” (Reuna, 2016)

Kuva: Arkistokuva

Lue myös:

Lääkärinä katastrofialueilla: “Tärkeintä on, ettei ote liaanista irtoa”

Monen lääkärin ja hoitajan arvio: joudumme päättämään, kuka jää hoitamatta

Julkaistu: 4.10.2016